ВИШНІВЕЦЬКА ГРОМАДА ЗАКУПИЛА КОНТЕЙНЕРИ ДЛЯ ЗБИРАННЯ СМІТТЯ

70 контейнерів для роздільного збирання сміття придбало керівництво Вишнівецької селищної ради. Планується, що баки за сприятливої погоди будуть встановлені в усіх селах громади впродовж першого кварталу. Зараз депутати селищної ради і старости визначаються з місцем для майданчиків для них. (Про деталі розподільного збору сміття читайте у новинах громади, опублікованих раніше тут).
Як розповів заступник голови селищної ради з фінансово-економічних питань Віталій Рись, на кожному майданчику встановлять по два контейнери. Над баками буде накриття. Місцеві умільці вже взялися за зварювальні роботи. Подумають у селищній раді і про розміщення у селах менших ємкостей для використаних батарейок.
За словами Віталія Рися, вартість придбаних контейнерів – 415 тисяч гривень. Закуплені вони у київської фірми «AST». На їх придбання використані субвенційні кошти, кошти місцевого комунгоспу і підприємства «Добрий самарянин».
Важливе значення у питанні роздільного сортування сміття має просвітницька робота, оскільки багато людей про те, що відходи перед викиданням мають бути посортовані, чули лише краєм вуха.
– У школах громади будуть організовані відповідні навчальні заняття щодо того, яке сміття в який контейнер має потрапити, – запевнив Віталій Рись. – Виготовимо також спеціальні демонстраційні плакати і невеликі макети контейнерів, щоб школярі на практиці побачили, як сортувати сміття за видами матеріалів. Згодом вдома діти, сподіваюсь, розкажуть про це старшим родичам.
Договір на вивезення сміття з 1 січня має підписати кожен власник домоволодіння. За його непідписання передбачений штраф. Штрафуватимуть також за несанкціоноване вивезення відходів. Йдеться про невеликі суми, проте членам громади потрібно думати не про те, як насмітити і уникнути покарання, а навчитися обходитися зі сміттям цивілізовано. Лише у цьому випадку вулиці населених пунктів громади виглядатимуть так, як кожен із нас цього хотів би – по-європейськи чисто.
Віталій Рись додав, що з 1 січня у селищній раді запроваджена посада інспектора з екології. Він і займатиметься питаннями укладання угод і штрафними санкціями щодо недбайливих жителів громади. (Деталі про вакантну посаду тут)
Довідка. З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України “Про відходи”, до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році.
Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за яким ресурсоцінні компоненти побутових відходів (папір, скло, пластик, метал та ін.) збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на переробні підприємства. Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – ґрунт, повітря, воду, залишаючись там багато десятків років, тому що в природних умовах вони не можуть швидко трансформуватись бактеріями та під дією інших природних чинників. Наприклад, папір переробляється за 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – понад 1000 років. Передусім довкілля забруднюється фільтратом – отруйною рідиною, яка проходить через усе тіло звалища і несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання практично в усіх живих організмів. Фільтрат може потрапляти як до поверхневих, так і до ґрунтових вод і спричиняти їх забруднення.
Часто сміття просто спалюють. Під час горіння виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Спалювання відходів у дворах розглядається нашим законодавством як правопорушення, що передбачає штраф. Ще більш шкідливі виділення в атмосферне повітря відбуваються під час горіння відходів на сміттєзвалищах. Вдихання цих токсичних газів людиною спричиняє різні захворювання, в тому числі й онкологічні.
Необдумане викидання відходів або їх спалювання завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу і суспільству.
Головне правило, яке потрібно запам’ятати: змішані відходи – це СМІТТЯ; роздільно зібрані відходи – це РЕСУРСИ, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.
Отже, впровадження системи роздільного збирання сміття дозволить зменшити кількість відходів, які підлягають захороненню, сприятиме розв’язанню екологічних і соціальних проблем, сприятиме ресурсозбереженню і підвищенню рентабельності підприємств сфери поводження з ТПВ. Налагодження ринку збуту відсортованого сміття створить також передумови додаткових надходжень до місцевого бюджету.
ВАЛЕРІЙ РАМСЬКИЙ