Вишнівецька ОТГ в числі переможців нового проекту від Світового банку

17 ОТГ Тернопільщини отримають кошти на створення нових моделей надання соціальних послуг

29621934Скала-Подільська, Мельнице-Подільська, Залозецька, Вишнівецька і Козлівська селищні громади, Борщівська, Зборівська, Почаївська і Шумська міські громади, а також Озерянська, Більче-Золотецька, Колодненська, Чернихівецька, Озернянська, Лопушненська, Великодедеркальська, Саранчуківська сільські громади та 13 ОТГ Одеської області отримають грант у розмірі 2,85 мільйони доларів США.

Кошти Україні надав Японський фонд соціального розвитку через трастовий фонд Світового банку. Дане фінансування буде спрямоване на створення нових моделей надання соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей.

Варто зазначити, що 27 вересня 2018 року в Києві уклали Грантову угоду з метою започаткування Проекту «Надання соціальних послуг на основі громади». У церемонії підписання угоди взяли участь Перший Віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен та Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі.

Для участі в проекті обирались громади з найменшими фінансовими та бюджетними спроможностями із застосуванням спеціально розробленої методології вразливості. Проект буде впроваджувати Український фонд соціальних інвестицій, який знаходиться у сфері управління Міністерства соціальної політики і має 18 річний позитивний досвід реалізації міжнародних проектів у соціальній сфері.

Передбачено два етапи впровадження Проекту. На першому етапі громади-учасники отримають підтримку консультантів, проаналізують свої потреби та наявні ресурси для надання соціальних послуг. Потенційні надавачі таких послуг, у тому числі, самі члени громади пройдуть відповідні навчання, а організації, які вже надають такі послуги, отримають консультаційну підтримку і обладнання.

На другому етапі кожна з тридцяти громад сформує заявку на реалізацію мікропроекту зі створення інноваційної моделі надання соціальних послуг. Спеціально створений при Міністерстві соціальної політики України Комітет з відбору мікропроектів, за сприяння УФСІ та координаторів Проекту від обласних державних адміністрацій, визначить десять найкращих заявок, за кожною з яких буде виділено до 140 тисяч доларів США на здійснення ремонтно-будівельних робіт, закупівлю обладнання та послуг.

Проект стане фундаментом майбутньої державної програми, яку реалізують на всій території України. Грант діятиме до 2022 року і вигоду від нього отримають близько 75 тисяч осіб.

Джерело: http://lgdc.org.ua/branch/18/17-otg-ternopilshchyny-otrymayut-koshty-na-stvorennya-novyh-modeley-nadannya-socialnyh