Відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного  сп’яніння

за кермом крем бпдПорушення правил дорожнього руху за участі водіїв, які дозволяють собі сідати за кермо у стані алкогольного сп’яніння є великою  проблемою для України. Неодноразово в нашій державі відбуваються  ДТП за участі нетверезих водіїв, що є важким порушенням правил дорожнього руху.

Кожен учасник дорожнього руху повинен знати, що згідно з п. 2.9 (а) Правил дорожнього руху України водієві забороняється керувати транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

На даний час у багатьох водіїв існує хибне переконання, що за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи будь – якого іншого сп’яніння відсутня відповідальність, оскільки статтею 130 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність тільки за керування річковими, морськими або маломірними суднами, а стаття 286-1 Кримінального кодексу України «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» втратила чинність на підставі Закону України 720-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», який набрав чинності 03.07.2020 року.

На справді це зовсім не так, суди і надалі продовжують виносити постанови про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, керуючись редакцією статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 17.06.2020р. № 720 – ІХ.

Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а також відмова особи, яка керує транспортним засобом від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,тягнуть за собою:

  1. -за перше правопорушення протягом року — штраф 10200 гривень і 1 рік позбавлення права керування транспортним засобом;
  2. -за повторне правопорушення протягом року — штраф 20400 гривень і 3 роки позбавлення права керування транспортним засобом;
  3. -за третє і більше порушень протягом року — штраф 40800 гривень і 10 років позбавлення права керування транспортним засобом.

Поліцейські, у яких є підстави вважати, що водій транспортного засобу керує ним в стані алкогольного сп’яніння мають право на зупинку такого транспортного засобу та огляд на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння водія.

Варто зауважити , що максимально допустимий рівень алкоголю в крові — 0,2 проміле.

Згідно положень  «Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» від 09.11.2015  № 1452/735, визначено, що  ознаками алкогольного сп’яніння є:

  • запах алкоголю з порожнини рота;
  • порушення координації рухів;
  • порушення мови;
  • виражене тремтіння пальців рук;
  • різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;
  • поведінка, що не відповідає обстановці.

Ознаками наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, є:

  • наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота);
  • звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло;
  • сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови;
  • почервоніння обличчя або неприродна блідість.

Відповідно до вимог даної інструкціїпрацівник поліції, який має спеціальне звання, за наявності ознак алкогольного сп’яніння проводить огляд водія за допомогою спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ. Поліцейськими використовуються спеціальні технічні засоби, які мають, зокрема, сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки.Огляд на стан сп’яніння проводиться з фіксацією результатів на паперових та електронних носіях, якщо спеціальний технічний засіб має такі функції. Перед тим, як проводити огляд на стан сп’яніння працівник поліції інформує водія про порядок застосування спеціального технічного засобу та на вимогу водія надає сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки.Огляд на стан сп’яніння обов’язково проводиться в присутності двох свідків, не враховуючи поліцейських. З метою забезпечення достовірності результатів огляду водіїв транспортних засобів, які мають бути оглянуті в закладах охорони здоров’я, не пізніше двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення, поліцейський забезпечує доставку цих осіб до найближчого закладу охорони здоров’я. У разі виявлення алкогольного сп’яніння у водія поліцейський складає протокол про адміністративне правопорушення та долучає до нього акт огляду.Акт огляду складається у двох примірниках, один з яких вручається водію. Оформлення матеріалів огляду на стан сп’яніння водія транспортного засобу здійснюється згідно з чинним законодавством. Якщо водій транспортного засобу перебуває у стані наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, поліцейський направляє цю особу до найближчого закладу охорони здоров’я.

Коли водій відмовляється проходити огляд на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння у місці його зупинки,такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я, якому надано право на його проведення. Якщо ж водій транспортного засобу відмовляється від проведення будь – якого огляду, працівник поліції в присутності двох свідків складає протокол про адміністративне правопорушення, в якому зазначає ознаки сп’яніння і дії водія щодо ухилення від огляду.

У жодному разі не рекомендуємо відмовлятися від вимоги поліцейських пройти огляд, адже відмова від огляду тягне за собою ту саму відповідальність, що й нетверезе водіння. Особливо часто страждають водії, яким не роз’яснили наслідки такої відмови, адже вони впевнені в тому, що мають право відмовитись (і це дійсно так), але не знають про негативні наслідки таких дій.

Але найважливіше – ні в якому разі не сідайте за кермо в нетверезому стані! Бережіть себе та людей навколо вас та знайте свої права.

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги