Відповідальність за порушення режиму карантину

 крем маскаНа даний час актуальним для громадськості є розуміння підстав та порядку притягнення саме до адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення режиму карантину.

Адміністративна відповідальність

Ст. 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) передбачає притягнення до відповідальності у вигляді штрафу за порушення санітарних норм.

Санкція даної статті залежить від особи, яку притягають до відповідальності:

  • для громадян передбачений штраф від 17 до 204 грн.,
  • для посадових осіб – від 102 до 425 грн.

Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено ст. 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей», згідно якої порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 грн. до 34 000 грн.;
  • на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 34 000 грн. до 170 000 грн.

Проте адміністративна відповідальність не застосовується за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, якщо такі порушення настали в період чи внаслідок встановлення карантину, що до іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України та/або про обмін посвідки на тимчасове/постійне проживання у зв’язку із введенням карантину.

Кримінальна відповідальність

Законодавство України передбачає кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм,  щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням.

А саме, підвищена кримінальна відповідальності згідно ст. 325 Кримінального кодексу України: “Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років».

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги