День відкритих дверей у Вишнівецькій ОТГ

На День місцевого самоврядування у Вишнівецькій ОТГ проходив ІІ інтеграційний захід в рамках програми DOBRE, який носив назву «День відкритих дверей у Вишнівецькій селищній раді». Свою підтримку в організації акції надали Західноукраїнський ресурсний центр та новостворена місцева громадська організація “ЦВІТ”.

«Відкриті двері» розпочалися із приїзду учнів Бутинської та Вишнівецької шкіл, де їх привітно зустріли заступники селищного голови Юлія Цимбалюк, Віталій Рись та Сергій Волохатий. Ближче до обіду селищну раду відвідали ще школярі Бодаківської та Старовишнівецька ЗОШ I-III ступенів, студенти Державного навчального закладу “Вишнівецький професійний ліцей”.

Після короткого екскурсу в історію створення Вишнівецької ОТГ, розповіді про систему місцевого самоврядування в Україні та суть реформи децентралізації, учні розділилися на дві групи. Кожна з груп мала свого «екскурсовода» для ознайомлення із структурою апарату Вишнівецької селищної ради. Молоді активісти із захопленням слухали розповіді начальників відділів та працівників про їх роботу, задоволено переглядали зразки документів, задавали питання та самі давали відповіді.

24796588_919247008231884_7804654540644740163_n

Найбільш оригінально до організації заходу підійшли працівники Відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту. Під час перебування учнів в робочу кабінеті освітян начальник відділу Марія Погранична розповідала учням притчу про пошуки найкращої школи для майбутнього першокласника, яку діти слухали із захопленням. Разом вони визначили критерії сучасного освітнього закладу, закладу-мрії. Думки дітей повністю співпадали із баченням керівництва громади і спільно вони вималювали школу майбутнього, в якій: старанні учні, хороші учителі, які тримають руку на пульсі інновацій, матеріально-технічне забезпечення, сучасні бібліотеки з комп’ютеризованими читальними залами. Раділи діти і куточкові новорічного дива, де на зимовому кущі були підвішені креативні сніжинки із побажаннями учням. Також усі радо смакували льодяниками успіху та щастя. Оригінальний підхід виправдав себе, адже всі діти були дуже задоволені спілкуванням із освітянами.

Багато цікавої та корисної інформації діти отримали в кабінеті секретаря Вишнівецької селищної ради Ірина Бреги. Діти уважно вслухалися в слова секретаря ради, яка ділилася своїми знаннями та розповідала учням особливості своєї роботи. Учням подобалося дізнаватися нову інформацію про роботу ради, виконавчого комітету, багато запитували про роботу депутатів, їхні обов’язки, особливості сесій тощо.

Увагу учнів привертав кабінет селищного голови, де дітей із самого ранку чекав очільник Вишнівецької громади Володимир Кравець. Зустріч з головою проходила у формі круглого столу, де всі могли задати питання, висловити свою думку, запропонувати втілення якогось проекту. Також кожен мав можливість спробувати себе в ролі голови громади, посидіти в його кріслі, розказати своє бачення розвитку громади. Діти активно користувалися такою можливістю, робили фото з головою та задавали йому «зручні» та «незручні» запитання. Кожен учень отримав календарик з підписом голови, що особливо потішило дітей.

Також школи, які були поділені між собою брали участь в квесті під назвою «Зроби селфі з працівником». Суть гри полягала в тому, що команда отримувала завдання зробити селфі з конкретним працівником, перемогу отримували ті, хто першими виконали всі завдання. Як результат – велика кількість фото з усіма працівниками та радість учнів! В кінці заходу на учасників чекав фуршет, де всі могли поспілкуватися в неформальній обстановці за чашкою чаю.

Друга половина дня проходила в спілкуванні голови із Радою старійшин, на яку запрошувалися старші люди з досвідом роботи в органах місцевого самоврядування, в освітніх закладах, колишні громадські активісти та просто люди з активною життєвою позицією. Всім було приємно спілкуватися між собою, з керівництвом громади та працівниками апарату. В ході розмови старші люди ділилися своїми враженнями від першого року роботи громади та розповідали, які в них були очікування чи побоювання. Багато хто ділився спогадами із своїх робочих буднів, життєвих ситуацій та особистих випадків. Зверталася увага на проблеми із стихійними сміттєзвалищами, окультурненням кладовищ, відсутністю місць відпочинку для молоді та людей старшого віку.

24852577_919245274898724_8168450716795194370_n

Загалом «День відкритих дверей» був цікавим та корисним як організаторам, так і учасникам. Така інтеграційна зустріч дійсно зблизила молодь та старше покоління із владою. Особливо задоволені були учні, вони зрозуміли, що до їхніх думок та ідей не просто готові дослухатися, але й втілювати їх ідеї в реальність. Переконані, що подібні заходи з метою залучення молоді та громадськості до життя Вишнівецької ОТГ, стануть традиційними і допоможуть спільними зусиллями визначити траєкторію розвитку громади.

 

Більше фото дивіться у ФОТОГАЛЕРЕЇ.