До Дня працівника соціальної сфери

фсс 3781

Федір Бортняк: «Дякую за перспективу Фонду, яку ви несете на своїх плечах, утверджуючи уважне ставлення до кожної людини та її потреб».

 Весь розвиток людства – результат зустрічей. Колективних та особистих, дружніх і ділових. Вони формують подальші кроки нашого життя.  Адже тільки спільними зусиллями можна збудувати щось надійне.

Та вже другий рік професійне свято – День працівника соціальної сфери – будемо відзначати, не збираючись усі разом, адже ковід ще досі диктує свої правила. Пригадуєте, шановні колеги, як раніше на урочистостях з нагоди свята ми зустрічалися колективами, відзначали кращих, спілкувалися, дякували ветеранам за той шлях, який ми продовжували, опираючись на їх досвід та глибоке знання справи? Теплі слова, квіти, усмішки, грамоти, шана – усе це, безумовно, потрібно для поцінування професіоналізму людей, які зайняті в цій непростій сфері. Та маємо берегти від загрози інфікування кожного працівника та усіх, хто відвідує структури виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Маємо самі бути прикладом того, як необхідно дотримуватись карантинних норм і правил, запобігаючи небезпечним факторам.

Тому в переддень Дня працівника соціальної сфери, хочу висловити усім працівникам колективів управління, районних і Тернопільського міського відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області та усім, хто причетний до цього свята, особливу вдячність за самовіддану працю, за знання, досвід, вміння, за компетентність у  вирішенні  сотні справ. За ту гармонію спільної праці, яка допомагає тисячам людей з особливими потребами, тим, хто потребує державної підтримки не залишатися осторонь життя.

Досі усі виклики, які постали перед соціальною сферою, і, зрозуміло, перед нашим Фондом, завдяки зусиллям та професійності колективів, вдається долати, надалі залишаючись провідником інтересів громадян. Існує припущення, що зрозуміти проблеми інших людей завжди простіше, ніж власні. Можливо, так воно і є. Зрозуміти проблеми інших можливо, але часто допомогти вирішити їх – не так просто. Особливо, коли це стосується вразливих верств населення в такий екстремальний час пандемії.

Хоч, правду кажучи, не все залежить від наполегливої роботи та бажання окремого працівника чи навіть структури. Вже 214,5 мільйона гривень за 9 місяців 2021 року виплатили за лікарняними листками відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Якщо ж порівнювати з 2019 роком, коли коронавірусна інфекція ще не розповсюдилася в Україні, то за цей період видатки на фінансування тимчасової непрацездатності збільшились більш, ніж удвічі. Найвагомішою причиною зростання потреби у коштах є пандемія COVID-19, а збільшення сум допомог за лікарняними листками, які передають до Фонду на оплату, збігаються із періодами піків захворюваності. Через це й відбулося збільшення стандартних строків фінансування матеріального забезпечення всіх видів допомог, що надаються Фондом. Звісно, люди звертаються до відділень Фонду, бо вважають, що їх не повинні хвилювати ці нюанси, оскільки держава зобов’язана забезпечити виплати.

І працівники Фонду роблять усе від них залежне, аби вчасно профінансувати лікарняні, налагодити зворотний зв’язок із страхувальниками та застрахованими особами – необхідну складову ефективного спілкування. Чи це відбувається обмін інформацією з колегами, чи між організацією та громадянами, тими, хто користується її послугами. Вже із жовтня повністю перейшли на електронний лікарняний, відпрацьовуючи неточності перехідного періоду. На сьогодні заклади охорони здоров’я України сформували вже понад 1,7 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Коли такий обмін включає наше ставлення до важливого питання, коли люди отримують належні відповіді на те, що їх турбує – зворотній зв’язок підсилюється і з’являться довіра. А довіра людей – це пріоритет  у роботі Фонду.

За 9 місяців до відділень та управління ВД ФССУ в Тернопільській області з різних питань звернулося 1652 громадян. Думка тих, хто звертається в структури Фонду з різними питаннями – особливо важлива, бо дає можливість зрозуміти потреби потенційних споживачів послуг. А їх найчастіше турбують вчасні страхові виплати – як по тимчасовій непрацездатності, вагітності і пологах, так і потерпілим на виробництві, а також реабілітація, оздоровлення після важкої недуги, інші медичні та соціальні послуги, безпека праці, тощо. Тобто, у Фонді постійно зорієнтовані у своїй діяльності на потреби та очікування громадян.

Без зайвої патетики хочу ще і ще раз подякувати кожному працівнику і ветерану соціальної сфери за професійний підхід до кожного рішення, небайдужість, розуміння та витримку. Просто та щиро усіх вас привітати з професійним святом. Бо в нашій організації, без перебільшення,  працюють ті спеціалісти своєї справи, які роками трудились не лише згідно посадових інструкцій – просто на совість.

Уклінно дякую за перспективу Фонду, яку ви несете на своїх зміцнілих плечах, утверджуючи уважне ставлення до кожної людини та її потреб. Зичу заслуженої шани та вдячності людей, міцного здоров’я, сімейного затишку і достатку. Хай віра, добробут, творче натхнення та стабільність в житті помножить сили, дарує серцю велику втіху, а душі – гармонію та спокій. Мирного неба та довголіття і бережіть себе!

 

Федір Бортняк,

начальник управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України в Тернопільській області