Звернення в.о. директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергія Нестерова з нагоди Всесвітнього дня охорони праці

фсс логШановні колеги!

 

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 «Про День охорони праці» в Україні щороку 28 квітня відзначають День охорони праці.

У 2019 році Україна долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці під гаслом – «Безпечне та здорове майбутнє праці».

Фонд соціального страхування України підтримує визнання міжнародної спільноти, що здорові та безпечні умови праці – це стратегічне завдання, яке стоїть перед державою та бізнесом.

З метою створення національної системи запобігання виробничим ризикам для забезпечення ефективної реалізації права працівників на безпечні та здорові умови праці розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 989-р схвалено Концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні та затверджено план заходів щодо її реалізації шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу у сфері безпеки та гігієни праці.

Реалізація Концепції забезпечить розроблення механізму формування та функціонування дієвої системи запобігання виробничим ризикам і заохочення до створення безпечних і здорових умов праці, яка ґрунтується на принципах усунення небезпек, оцінювання, контролю та управління ризиками, що сприятиме зниженню рівня та зменшенню частоти виробничого травматизму, аварій та професійних захворювань.

Формуванню національної культури безпеки та гігієни праці також вважається очікуваним результатом Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні.

Національна культура – це визнання права на безпечні і здорові умови праці на всіх рівнях, коли держава, роботодавці і працівники активно беруть участь у забезпеченні безпечного і нешкідливого для здоров’я виробничого середовища, і коли найбільший пріоритет віддається принципу профілактики.

Фонд соціального страхування України реалізує завдання загальнообов’язкового державного страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання шляхом проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці.

Фонд дійсно є тим інститутом, який наполегливо, крок за кроком, з року в рік, через використання інструментів профілактики, впливає на запобігання нещасним випадкам, усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці, та на підвищення рівня культури безпечної праці.

Варто зазначити, що проведення Дня охорони праці дає змогу додатково акцентувати увагу роботодавців на стан охорони праці підприємств, установ та організацій; створення належних, безпечних і нешкідливих умов праці, що призведе до зниження виробничого травматизму та професійних захворювань на виробництві.

Звертаюся до всіх роботодавців, працівників, громадськості: «Дбайте про «Безпечне та здорове майбутнє праці!».

 

Сергій Нестеров,

в.о. директора виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України