МЕДИЧНА РЕФОРМА: ЩО ПРО НЕЇ ДУМАЮТЬ ВИШНІВЧАНИ?

article3481-750x440«Медична реформа – це ще одна спроба зробити Україну кращою?» – таке питання прозвучало з вуст пересічного українця, коли той дізнався про зміни у законодавстві.
З 1 січня 2018 року діє закон “Про державнi фінансові гарантiї надання медичних послуг та лiкарських засобiв”. Уряд запевняє громадян, що від цього часу кожен матиме гарантований пакет медичних послуг та лікарських засобів за кошти, виділені з держбюджету. Цим він вказує і на те, що зникне потреба особисто «віддячувати» медикам. Та яке ставлення в українців до цих змін? Чи вірять громадяни в те, що зникне хабарництво у стінах медзакладів, а процес лікування стане простим та прозорим?
Про думку жителів Вишнівця щодо цієї реформи ми дізналися із опитування. Людей різного віку та різних сфер діяльності запитали наступне: «Чи знаєте Ви про медичну реформу? Що саме? Чи вірите, що вона призведе до змін у кращу сторону? Яким чином, на Вашу думку, медичні послуги в Україні можна покращити?».
Несподіванкою стало те, що 8% опитаних взагалі нічого не чули про цю реформу. Коли їм розповіли суть змін, то люди відповіли, що не бачать сенсу в подібному. Рецензенти говорили, що їм звичніше просто піти у лікарню, а не укладати договори. Для них це лише марна і не до кінця зрозуміла трата часу.
Значно більша кількість людей (73%) володіє поверхневою інформацією про зміни. Вони чули, що потрібно укладати договір із лікарем, якого самі собі обирають, і що за реєстром пацієнтів у лікарню надходитимуть кошти, відповідно до кількості тих же пацієнтів.
І лише 19% рецензентів обізнані у повній мірі: вони проінформовані і про договори, і про суму, яка надходитиме у медзаклад у випадку складання договору, і про послуги, які належать до первинної допомоги та є безкоштовними, і про терміни, за які урядовці планують впровадити зміни щодо вторинної та третинної допомоги.
Хоч більшість людей досить добре розуміє, які зміни настали, та далеко не кожен вірить в краще. Кожна четверта людина говорить, що ця реформа не принесе позитивних зрушень у сферу медицини. Вони не вірять, що медичні послуги чи навіть прийоми у лікарів, які є у списку первинної допомоги, стануть безкоштовними. Ці громадяни впевнені, що для якісного обслуговування їм доведеться все-таки «платити».
Половині опитаних подобається, що деякі ліки, аналізи та послуги стануть безкоштовними, але їм не подобається пункт про договори. Більшість із них щиро не розуміють, для чого їх складати та як працюватиме ця система. Одна із рецензентів сказала: «Краще б держава ті гроші надсилала мені на якусь спеціальну картку, якою я могла б оплачувати рахунки в аптеці чи лікарні. Тоді я була б рада».
Натомість 15% людей вірять, що медична реформа – крок до кращого майбутнього. Вони впевнені: за допомогою таких впроваджень медичні послуги стануть доступнішими та дешевшими. Цей відсоток опитаних впевнений і в тому, що договір із лікарем дорівнює хорошій і, що не менш важливо, чесній зарплатні для медиків.
Щодо власних ідей для покращення медицини в Україні, то думки людей в основному зводились до звичайного «Ну, не знаю». Хоча, безперечно, не у всіх. Дехто з рецензентів говорив, що держава повністю має безплатно забезпечити лікування для своїх громадян, як це гарантує Конституція України, змін до якої ніхто не вносив. Інші вважають, що кошти для лікування повинні бути на спеціальних рахунках, до яких матимуть доступ пацієнти, а не сам медзаклад. Певна кількість людей вважає, що якщо держава хоче рухатись у Європу, впроваджуючи законопроекти, які «підглядає» у європейських країн, то нехай спершу в Україні європейськими стануть заробітна плата та пенсії. Дехто із опитаних, навпаки, підтримує подібні зміни і вважає, що хто вороже налаштований, той просто боїться змін.
Пані Марія, яка не забажала називати своє прізвище, каже:
– Ми бачили вже багато перемін. Не завжди вони були на краще. У нас з кожним роком смертність перевищує народжуваність. Від 2011 до 2015 року мешканців Вишнівця стало менше майже на сотню (за даними Тернопільського статистичного управління), тому й не довіряємо тепер. Згадайте лише, коли закривали гінекологічне, травматологічне, пологове відділення у Вишнівецькій лікарні. Хіба для покращення обслуговування? Пологи, згідно з реформою, мають бути безкоштовними. У Вишнівці чудові спеціалісти, а відділення закривають. Куди жінкам йти? Їхати у район чи область?Кажуть, що з цією реформою первинна допомога має бути безплатною. Це, звісно, добре, але чи так справді буде? А щодо тих договорів, то не знаю. Якщо я прийду на прийом до лікаря, а договір із ним не укладала, то йому зарплатню не нарахують, чи що? З часом побачимо, чи на краще ті зміни…
Не дивним є настороженість людей до нових законопроектів та реформ, бо не завжди зміни приносили благо. Та завжди стабільно залишатись на одному і тому ж місці – теж не вихід. Щоб змінити щось на краще, треба принаймні спробувати обговорений громадськістю варіант? І вибрати найкращий.
Інна Кухарська (Inna Kukharska)
студентка Національний університет «Острозька академія»