МОЗ розвіяло черговий міф-страшилку медреформи

З 1 липня кожен українець буде отримувати медичну допомогу в будь-якому медичному закладі, незалежно від того, матиме він підписану декларацію з лікарем чи ні.

У прес-службі Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) повідомили, що деякі установи поширюють недостовірну інформацію про те, що з 1 липня українці без декларацій отримуватимуть виключно невідкладну допомогу. Однак у відомстві підкреслили, що цей факт не відповідає дійсності і що право на медичне обслуговування гарантується Конституцією та іншими законами України.

У МОЗ пояснили, що до кінця року медустанови, які підписали договори з Національною службою здоров’я, будуть отримувати кошти за двома механізмами. За першим установи отримуватимуть 370 гривень на рік із застосуванням вікових коефіцієнтів на кожного пацієнта, який підписав декларацію. За другим, заклади будуть отримувати по 240 гривень за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, однак ще не підписали декларацію про вибір лікаря.

Водночас ті заклади, які тільки готуються підписати угоди з Нацслужби здоров’я, у третьому кварталі отримають фінансування за принципом медичної субвенції.

Нагадаємо, раніше МОЗ пообіцяв припинити фінансування установ, які саботують медичну реформу.

Автор: Валерій Савицький

Джерело: https://ua.news/ua/moz-rozviyalo-chergovij-mif-strashilku-medreformi/