Моніторинг діяльності депутатів восьмого скликання Вишнівецької селищної ради за 2019 рік

депутатиРезультати моніторингу діяльності депутатів Вишнівецької селищної ради за результатами аналізу діяльності депутатів місцевих рад

В рамках співпраці з Програмою DOBRE молодіжна рада Вишнівецької ОТГ провела моніторинг діяльності депутатів селищної ради в 2019 році за 3-ма критеріями: відвідування депутатами сесій місцевої ради, особистий прийом громадян та звіт за рік перед виборцями.

Ми не оцінювали якість прийнятих рішень нашою радою. Але ми покажемо вам чіткі цифри, які говорять важливі речі про роботу депутатів нашої громади. 

Інформацію було взято з відкритих джерел або отримано у відповідь на запит на публічну інформацію.

Відповідно до статті 34 Конституції України кожному гарантовано право на отримання, зберігання та поширення інформації. Гарантія права на інформацію забезпечується обов’язком органів державної влади та органів місцевого самоврядування, як розпорядників інформації, оприлюднювати інформацію, яка була отримана або створена в процесі їхньої діяльності згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації».

Відповідно до статті 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації» доступ до інформації забезпечується шляхом надання інформації за запитами на інформацію, при цьому згідно зі статтею 19 цього Закону запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Інфографіка “Які дані аналізували”

 

Розділ І. Аналіз інформації про відвідування сесій

«Чи всі депутати прийшли на сесію?»

ПІБ Відвідано Пропущено
1 Вовк Надія Яківна 14 0
2 Іваниш Степан Юрійович 0 14
3 Піхлик Мирослав Михайлович 7 7
4 Борейко Руслана Андріївна 8 6
5 Табачук Євгеній Миколайович 8 6
6 Костюк Віталій Степанович 9 5
7 Серафин Ігор Леонтійович 13 1
8 Андрейців Тетяна Миколаївна 1 13
9 Пілярчук Оксана Вікторівна 0 14
10 Поворознюк Олександр Миколайович 10 4
11 Кравець Микола Іванович 8 6
12 Левенець Руслан Борисович 8 6
13 Мотик Оксана Євгенівна 6 8
14 Погранична Марія Василівна 13 1
15 Волинець Марія Миколаївна 13 1
16 Борсук Михайло Костянтинович 9 5
17 Домбровський Олександр Мефодійович 10 4
18 Павлик (Жеребцова) Ольга Миколаївна 11 3
19 Рись Оксана Василівна 10 4
20 Зіліневіч Ігор Антонович 11 3
21 Неділь Тетяна Анатоліївна 11 3
22 Дячина Оксана Олегівна 5 9
23 Брега Ірина Миколаївна 10 4
24 Віхоть Марія Володимирівна 13 1
25 Гуменна Мар’яна Василівна 5 9
26 Терлига Раїса Василівна 12 2

 

Вовк Надія Яківна не пропустила жодного, а четверо (Серафин Ігор Леонтійович, Погранична Марія Василівна, Волинець Марія Миколаївна та Віхоть Марія Володимирівна ) лише одне  із 14 засідань селищної ради у 2019 році. На жаль є двоє депутатів (Пілярчук Оксана Вікторівна та Іваниш Степан Юрійович), що не відвідали жодного засідання протягом минулого року.

коментар депутатки чому було пропущено стільки засідань: «нажаль, час проведення сесій зазвичай збігається із часом проведення тренувань, тому обираю тренування оскільки,в мене дуже багато діток і переносити тренування не вдається»

коментар депутата чому було пропущено стільки засідань: змінив місце проживання, інших коментарів не надав.

 

Розділ ІІ. Інформація про особистий прийом громадян

«Де знайти свого депутата?».

На сайті громади опублікований фотографії депутатів, їхні контактні номери телефонів та електронні адреси. Визначені місця проведення прийому громадян, але не у всіх депутатів вказані години прийому.

Перелік депутатів, в яких інформація про прийом на сайті відповідає законодавству *вказані місце, та час прийому):

  • Вовк Надія Яківна
  • Піхлик Мирослав Михайлович
  • Волинець Марія Миколаївна
  • Борсук Михайло Костянтинович
  • Рись Оксана Василівна
  • Неділь Тетяна Анатоліївна
  • Дячина Оксана Олегівна
  • Брега Ірина Миколаївна
  • Віхоть Марія Володимирівна
  • Гуменна Мар’яна Василівна

В інших не вказані години, дні прийому або місце його проведення.

У відповіді на запит щодо проведення прийому громадян депутатами Вишнівецької селищної ради, було вказано, що прийом проводиться на постійній основі, в усній та письмовій форму, в місцях проживання та перебування жителів громади, після релігійних зустрічей тощо.

Висновки:«На нашу думку, навіть за відсутності опублікованої інформації на сайті, мешканці знають до кого можна звернутись. Та вважаємо, що доступна інформація про години і дні прийому депутатами сприятимуть тісному контакту із виборцями. Якщо інформацію про прийом громадян виставили на сайт, це зробило б зручнішою комунікацію для тих, хто не стикався з депутатами, але потребує прийому для вирішення якогось питання».

Волинець Марія Миколаївна  – практично усі жителі округу мають номер мого мобільного телефону та всі питання вирішують по телефону, звертаються особисто лише в деяких випадках.

Мотик Оксана Євгенівна – усі питання можна вирішити у телефонному режимі, багато жителів округу приходять додому у зручний їм час

 

Розділ ІІІ. Інформація про Звіти депутатів

«Депутати звітують на сесії, бо так звикли».

Скільки депутатів прозвітували про свою роботу за 2019 рік?

Депутати Вишнівецької селищної ради не звітують про роботу, крім секретаря, але сказати що виборці не проінформовані про рішення ради теж не можна. Звичайно, враховуючи, що населення громади сільське слід сказати, що депутати регулярно повідомляють жителям про прийняті рішення. На початку 2020 року головою громади було проведено звіт за роботу у 2019 році у кожному населеному пункті. На звіті голови теж були присутні усі депутати того чи іншого населеного пункту, які доповнювали звіт голови коментарями, також за потреби або вимоги виборців депутати звітували і про відвідування сесій і про прийняті рішення ради.

Звичайно, рекомендуємо при звіті голови слухати звіт депутатів це стимулюватиме їх до більшої активності у прийняті рішень та вирішенні проблем того чи іншого округу.

Дуже прикро що у раді є депутати які не відвідують сесій ради, бо їх виборці позбавлені можливості знати та розуміти діяльність ради загалом.

Наполегливо просимо затвердити положення про звітування депутатів Вишнівецької селищної ради.

Коментар депутата, який прозвітував Волинець Марія Миколаївна – я звітую кожного кварталу оскільки виконую особливі функції у раді.

Коментар депутата, який не звітує про свою роботу Брега Ірина Миколаївна  у раді як депутата за 2019 рік я не звітувала, оскільки не було такої вимоги тай моїм виборцям це не цікаво. Кому цікаво запитує я розповідаю. Голова звітує за усіх. Крім прийняття рішень на сесії депутат ще пише акти-обстеження не знаю кому цікаво скільки я їх написала.

 

Висновок

Як бачимо, депутати Вишнівецької селищної ради по-різному ставляться до виконання свої обов’язків, покладених виборцями. В нашому аналізу бачимо, що частина депутатів не виконує базових обов’язків: присутність на сесіях, прийом громадян та публічні звіти. Рекомендуємо депутатам виправити недоліки, а саме:

  • Збільшити присутність депутатів на сесіях
  • Визначити, висвітлити на сайті та виконувати графіки прийому громадян депутатами
  • Визначити дату і час звітування депутатів за свою діяльність

 

Нам усім, як виборцям буде корисним пам’ятати, що приймаючи рішення, за кого голосувати, варто в т.ч. спиратися на дані про те, як депутати виконували свої обов’язки у минулій каденції.

Деталі в ДОДАТКУ за посиланням ТУТ.

Молодіжна рада Вишнівецької ОТГ