Небезпека у власній родині: як протидіяти домашньому насильству

сім'яДім традиційно асоціюється з комфортом та безпекою. Втім, бувають випадки, коли саме це місце є джерелом постійного страху.

У 2018 році в Україні досягли ухвалення та імплементації жорсткого законодавства щодо протидії домашньому насильству. Внесли зміни в низку законодавчих актів, зокрема і до Кримінального кодексу України, відтак, за насильство загрожує кримінальна відповідальність. Також, окрім фізичного (заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті) та сексуального (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені без згоди особи), закон визначає такі види насильства як психологічне та економічне. Психологічне насилля – це словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері – усе, що спричиняє невпевненість, нездатність себе захистити, завдає шкоди психічному здоров’ю. Натомість, економічне насильство – це умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати або, навпаки, примушування до праці, заборона навчатися, тощо.

Якщо ж ви стали жертвою насильства, насамперед, по можливості, забезпечте собі і своїй  дитині безпечне місце перебування. Повідомте поліцію про вчинення насильства щодо себе, а також – щодо дітей, якщо вони були свідками злочину. За наявності тілесних ушкоджень, навіть якщо вони не є очевидними, зверніться у травмпункт та повідомте про побиття. Ступінь та тяжкість ушкоджень визначить експертиза. Якщо насильство відбувалося в присутності дітей або стосовно них,  напишіть заяву в службу у справах дітей. Зверніться за безкоштовною правовою допомогою. Номер Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги – 0800-213-103. Цілодобова безкоштовна національна «гаряча лінія» – 116-123.

З метою негайного припинення домашнього насильства щодо кривдника можуть винести терміновий заборонний припис на 10 днів. Відповідно, на цей час він буде зобов’язаний покинути місце спільного проживання та не зможе контактувати з постраждалою особою. Також до агресора можуть застосувати обмежувальний припис, який передбачає  певні заходи тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків, як-от заборона перебувати в місці спільного проживання  (перебування) з потерпілим, усунення перешкод у користуванні потерпілою особою майном, яке є її приватною власністю або об’єктом права спільної сумісної власності; обмеження спілкування з постраждалою дитиною, заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання, навчання, роботи та інших місць, які часто відвідує постраждала особа, заборона особисто або з допомогою інших розшукувати потерпілого чи контактувати з ним через різні засоби зв’язку.

Крім того, кривдника можуть взяти на профілактичний облік та направити його на проходження спеціальної програми.

Пам’ятайте, мовчання – найбільш небезпечний співучасник домашнього насильства!

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області