“ОРХІДЕЯ”: ЖИТТЯ У РИТМІ ТАНЦЮ – 2018″

Вишнівець надзвичайно багатий на мистецькі таланти. Це й не дивно для селища, в якому діє музична школа, є ліцей, загально-освітня школа І-ІІІ ст. та ін. Лише танцювальних колективів кілька.
Особливого розквіту вони набувають останнім часом, коли створена Вишнівецька об’єднана територіальна громада. Та сьогодні піде розповідь про зразковий аматорський танцювальний колектив «Орхідея», котрий відзначав своє 17-річчя святковою шоу-програмою «Життя у ритмі танцю». Прихильники Терпсихори працюють у різних хореографічних напрямах.
Тут і народні, і спортивно-бальні, і естрадні сучасні танці. Їхній професійний рівень підтверджений численними перемогами у найрізноманітніших конкурсах і фестивалях. Їм аплодували в Києві, Тернополі, Чернівцях. Вінниці, Хмельницькому, Івано-Франківську, Чернігові, Харкові, Одесі, а також у Сербії, Болгарії тощо. Тому не випадково фахову майстерність колектив відточує до деталей: кожен рух витончений, відполірований не однією годиною тренувань. 17 років вони, як наголосив ведучий,

О-обдаровані,
Р-рухливі,
Х-харизматитчні,
І- ініціативні,
Д-драйвові,
Е- енергійні,
Я-яскраві. Вони ОРХІДЕЯ!

Бо є такі люди, які не уявляють своє життя без танцю, є ті, які раптово піддаються пориву рухатися під музику вдома, або на дискотеці. Бо мелодія повністю захоплює наше серце, змушує рухатися під особливий ритм душі. А в декого це бажання можна й виховати. 17 років це роблять в «Орхідеї».
Тому кожна дитина, задіяна нині на сцені, як і їхній керівник, варті окремої газетної статті, але, на жаль, газетні шпальти не дозволяють розповісти про всіх в одному номері. Проте попереду ще багато часу, а в колективу, впевнена, – безліч перемог.
Та повернімося до зали Вишнівецького МБК, котрий зібрав аншлаг – 3 червня чимало людей. Грає музика. Всі в очікуванні дива. І воно наступило. Сцена освічена, яскравіє спецефектами. Відеослайди чеканять космічний відеовідлік: 10, 9,8…1. І-пуск. Й швидкісною ракетою на сцену вилітають «Дикі танці», за ними – «Прогулянка байкерів», потім «Вболівальники». Зал потопає в морі оплесків. Вони не стихають і при виконанні інших ліричних оповідей рухами, вічного «Танго” тощо. Як тут не погодитись із диктором: «Танці – це твій пульс, биття твого серця, твоє дихання, це ритм твого життя, це вираження в часі і русі, в щасті і радості. Для переконання і танець «Запали вогонь».
І він розгоряється з іскри великим багаттям не лише на відеослайді, в в кожному дитячому русі.
Танець – це вічний рух.., він іноді лікує душу краще, ніж слова, і в кожної людини є свій танок, який живе у її серці і душі. А відеослайди рік за роком перегортають сторінки історії «Орхідеї». Ось вони на стадіоні у 2017-ому, в інших місцях і в інший час.
Заставка «Добрий самарянин» нагадує про головного спонсора колективу. А потім глядачам пропонуються нові прекрасні творчі надбання – танки «Ліля, Інна, Таня», «Контемп», «Дубки», «Крутіше всіх», «Хіп–хоп» (старша група).
Диктор не стомлюється: «Наше життя може бути повне самотності, одноманітності і лише в танці ми можемо перетворюватись у казкових омріяних героїв. Стежечками казок веде відеослайд, а ним поспішають в танках «Пінгвіни», «Ельфи», «Сніговики+дівчата» «Ялинки», «Смайлики».
Що танець – один з найпрекрасніших видів мистецтва, одна з найдавніших мов, оволодіти якою при бажанні може кожен з нас, – запевняли присутніх в залі ведучі Лілія Філіц та Назарій Плевачук. Далі вони поринули в спогади про свої перші позиції, в перші кроки в танці, перші рухи, зроблені під вмілим керівництвом Оксани Вікторівни Пілярчук. Слова подяки на її адресу, свої спогади про репетиції, виступи на сцені, турніри тощо згадували колишні учні «Орхідеї» Володимир Обаль, Іван Вовк, Оксана Хоміцька, Наталія Борейко, Катерина Поворознюк, Ілона Слюсарчук, Тетяна Серафин
Так, Оксана Вікторівна виростила, виховала і випустила на широку життєву стежину не одну плеяду танцюристів, зуміла розкрити талант у тих, хто навіть не думав, що зможе танцювати.

Хочеш втекти від проблем – танцюй. Бо коли ти танцюєш, – ти вільний. Незаперечна істина.

Концерт добігав кінця «Привітальним», славнозвісними «Солохами», «Гуцулятами»…
Ні, мені здалося. Ще в шоу-програмі запропонують нам поему про кохання «Ніч яка місячна», «Емма+ Орхідейки», «Ліля+Назар». А яка виразна мова рухів у танку «Біла голубка»!
На завершення заходу, приуроченого Міжнародному дню захисту дітей, орхідеївці танцюють «Діти за мир у всьому світі». Танцюють натхненно, виразно і красномовно. Бо так чекають його, миру у рідній країні, де йде війна, де гинуть герої.
До речі, на концерті відбулась прем’єра пісні «Моє кохання» у виконанні тієї ж Оксани Пілярчук. Всесторонньо обдарована особистість. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що 4 червня на конкурсній комісії в селищній раді вона перемогла у конкурсі на заміщення посади директора комунального закладу «Вишнівецький центр культури і дозвілля Вишнівецької селищної ради ОТГ».
І заслужено. Про костюми учасникам окрема мова. Вони неперевершені. Тут постарались і батьки, і спонсори. В тому числі і ПАП «Добрий самарянин»
Керівник «Орхідеї» говорить щирі слова подяки голові громади Володимиру Кравцю за оновлений Будинок культури, де проведено ремонт, закуплено нові порт’єри, занавіс на сцену тощо і вручає йому розкішний букет квітів.
Володимир Васильович Кравець у в свою чергу висловлює захоплення виступами дітей, дякує «Орхідеї і її керівнику за чудовий відпочинок вишнівчан та всіх жителів громади у вихідний день, за титанічну роботу з дітьми, яка дає такий прекрасний результат. Оксану Пілярчук нагороджує грамотою від Вишнівецької селищної ради.
Начальник відділу освіти, культури, молоді і спорту Вишнівецької ОТГ Марія Погранична також висловлює слова подяки учасникам концерту. Вона, звертаючись до громади, розповіла притчу, коли одна людина прийшла до мудреця та попросила її відрізнити істину від обману, красу від безладу, навчити її радості життя, навчити висловлювати свої почуття та емоції без слів. Подумав мудрець – і навчив людину танцювати.
А інший мудрець відмітив, що людина має робити певні інвестиції в майбутнє. І найкращі капіталовкладення – це вклад у майбутнє дітей, розвиток їх обдарувань, здібностей.
Сьогодні ми побачили чудовий результат, говорить Марія Василівна, – неймовірну танцювальну феєрію, яка подарувала нам надзвичайну палітру почуттів. Цей захід приурочений Міжнародному дню захисту дітей і мені дуже приємно бачити серед учасників «Орхідеї» дітей із Вишнівця. Бодак, Бутина, Ст. Вишнівця. А це означає, що танець єднає нас усіх.
Щиро вдячні за ті незабутні емоції, які ви нам сьогодні подарували. Маємо за честь нагородити і керівника колективу і його учасників грамотами відділу освіти, культури, молоді та спорту Вишнівецької громади.
Марія Василівна попросила присутніх ще більше вкладати у майбутнє наших дітей, у їхні таланти. То й незабаром ми будемо пишатися не тільки тими, хто танцює, а й нашими спортсменами, співаками, акторами, інженерами.
Щиро вітають свою вихованку і «Орхідею» гості із Кременцької обласної гуманітарно- педагогічної академії імені Тараса Шевченка, де навчалася Оксана Вікторівна, та вручають великий букет квітів, одночасно запросивши на концерт до себе з нагоди випускного балу. Тож в добрий путь,«Орхідеє»! Ще більшого тобі розквіту та визнання.

ГАННА БАРВА