Громадська панахида та мітинг-реквієм “Незламні духом в пам’яті у нас” у Вишнівці

14 жовтня став особливим днем для України. В цей день відзначають чотири свята та пам’ятні дні, пов’язані з різними історичними подіями. Адже саме цього дня Православна церква святкує день Покрови Пресвятої Богородиці. У свято Покрови відзначають День українського козацтва. Також, вже більше ніж півстоліття цей день вважається датою створення Української Повстанської Армії. І саме 14 жовтня країна відзначає День захисника України.

З нагоди прийдешнього свята біля пам’ятника воїнам ОУН-УПА та жертвам більшовизму у Вишнівці було проведено мітинг-реквієм «Незламні духом в пам’яті у нас» та громадську панахиду в пам’ять полеглим за незалежність і свободу української землі в усі часи нерівної боротьби.

На мітингу брали слово заступник селищного голови Вишнівецької громади Цимбалюк Ю. М. та Дідик Т. А. Звучали слова вдячності нашим воїнам, що на східних рубежах України захищають Батьківщину від загарбника, та воїнам, що поклали життя у війнах проти більшовизму у період тоталітарної радянщини. Цимбалюк Юлія Миколаївна привітала усіх присутніх з отриманням Українською Православною Церквою права на автокефалію і підкреслила, що єдина віра та молитва рідною мовою є тим незламним оберегом, що духовно поєднує українців. Дідик Тетяна Антонівна зворушливо описала події, які відбувалися на теренах Вишнівеччини під час репресій, ув’язнення та масових депортацій вишнівчан.

IMG_5243

Пам’ятну літургію відправили всечесні отці православних парафій Вишнівецької громади.

IMG_5257

Народний аматорський хор братства ОУН-УПА м. Збаража (керівник Роман Гевко) виконав пісні часів партизанської війни.

IMG_5285

Вокальне тріо у складі Марії Рись, Лізи Руденької та художнього керівника Алли Кошак виконали акапело «Марш сіроманців» і «Дівчата-повстанки».

IMG_5293

Аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Байда» Вишнівецького центру культури і дозвілля (керівник Ігор Головатюк) виконали пісні «За лісом, за гаєм» та «Йшли селом партизани».

Діана Луцик декламувала вірш “Матері”. Співали пісні «Як мати синів виряджала» – Ліза Руденька та «Дай, Боже, сили нашим солдатам» –Тетяна Гродська.

Присутні на святі прониклися духом патріотизму, духом боротьби за державу, адже часто найбільша боротьба відбувається не на фронтах із ворогом, а з байдужістю у своєму серці.

Небо накриває усіх, хто не цурається імені «Україна», хто не втрачає надії на утвердження національної свідомості, хто не зрікається честі, совісті й правди. Свята Покрова покриває усіх українських захисників, що спробували себе на злам і на згин, не всім їм судилося вистояти і вижити, але скорботні могили нагадуватимуть про них, адже пам’ятників менше, ніж безіменних героїв.

Я помолюсь за вас, брати і сестри,

За ваші душі люблячі, палкі,

І за серця, що не боялись смерті,

За долі, що Вкраїні віддали.