«Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР»

фсс 3474За ініціативи Міжнародної організації праці (МОП) з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Наша держава підтримала цю ініціативу і відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006 визначила 28 квітня як День охорони праці в Україні.

У 2021 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР».

Пандемія COVID-19 змусила уряди, роботодавців, робітників та населення в цілому зіткнутися з безпрецедентними проблемами щодо вірусу та багатьох наслідків, які він справив на світ праці. Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР) для підвищення стійкості для подолання криз зараз і в майбутньому, спираючись на отримані уроки та досвід зі світу праці. З моменту виникнення глобальної кризи на початку 2020 року, пандемія COVID-19 мала глибокий вплив скрізь. Вона охопила майже всі аспекти світу праці, починаючи від ризику передачі вірусу на робочих місцях і закінчуючи ризиками безпеки та гігієни праці, що виникли в результаті заходів щодо пом’якшення поширення вірусу.

Особливо вплинула пандемія на працю медичних працівників, які безпосередньо контактують з пацієнтами, не знаючи, чи є вони носіями такої інфекції. Це призвело до значної захворюваності серед медичних працівників на COVID-19.

Як показує аналіз, основними причинами гострих профзахворювань медпрацівників були: тісний контакт з хворим на COVID-2019, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невикористання засобів захисту та особиста необережність.

Виходячи з обставин, що склалися сьогодні, роботодавці є найбільш відповідальними за створення безпечних та здорових умов праці. Серед основних заходів безпеки є: забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, скорочення фізичних контактів між працівниками, дотримання соціальної дистанції у тому числі запровадження дистанційної роботи, уникнення великих скупчень людей, носіння масок, регулярне прибирання та провітрювання приміщень, миття рук та  використання антисептиків.

Проблема збереження здоров’я і життя працездатних громадян має особливе значення, а цьогорічна тематика Дня охорони праці є як ніколи актуальною.

Управління ВД Фонду соціального страхування звертається до роботодавців Тернопільщини щодо створення на підприємствах безпечних та нешкідливих умов праці, дотримання санітарних норм та правил, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, санітарно-побутовим обслуговуванням.

Закликаємо всіх долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні, забезпечити широку інформаційну кампанію задля захисту та збереження життя і здоров’я працівників.