ПРОЙШОВ ПЕРШИЙ ФЕСТИВАЛЬ-КОНКУРС ЮНИХ ТАЛАНТІВ ВИШНІВЕЦЬКОЇ ОТГ «АRT –VISН 2019»

Якщо ви не побували на фестивалі-конкурсі юних талантів «АRT–VISН 2019», котрий 10 травня проходив у Старовишнівецькій ЗОШ І-ІІІ ст., то ви не отримали задоволення, почуття гордості за наших обдарованих дітей. Юні таланти чарували художнім читанням, піснями, іскрометними танками. До речі, це був другий відбірковий етап вищеназваного фестивалю- конкурсу. У Вишнівецькій ОТГ він проходив вперше.

До участі запросили талановитих хлопчиків і дівчаток різних вікових категорій: перша – 7-9, друга – 10-14, третя – 15-17 років. Юні обдарування показували себе в номінаціях вокал, хореографія, інструментальний жанр, художнє слово, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво.

Кажуть, що одного імператора в далекій країні, котрий любив мистецтво понад усе, запитав сивовусий мудрець, яке є найкраще з мистецтв. Всю ніч міркував імператор, зібрав найкращих митців звідусіль – і висновок був однозначний: «Немає такого, щоб кращим було за усі».

Голос за сценою прокоментував цю притчу, а ведучі доповнили висловами про мистецтво, яке «чарівних звуків ріка безмежна», «гармонія тих фарб, що з сонцем грає джерело», «мистецтво саме життя, що жити всім велить», «воно надія й щастя мить». А за П. Пікассо, воно посередник між тим, «що неможливо висловити». Микола Реріх стверджував, що мистецтво «зрощує дух, духовно пробуджує людину».
І воно заграло барвами на шкільній сцені.

Розпочали юні хористи із зразкових «Дзвіночків» (керівник Алла Кошак). Вони виконали композицію «Величаю», «Пісеньку про пісеньку» на сл. В. Войнарського, муз. Н. Грицак.

У першій номінації «Вокал» гарно задекларував себе хор «Усмішка» із композиціями «Добрий день», «Вітаєм», а Софія Очеретнюк співала про «Дружбу». Сподобався всім і виступ дуету «Вишиванка».
У старшій віковій категорії гарно презентували себе Анастасія Ленченко («Змінити все»), Домініка Шушкевич («Намалюй»), дует «Мальви» («Дитинство моє веселкове»), Павло Свирид («Аmacredieyai»).
Радували присутніх і учасники із найстаршої вікової категорії, зокрема дует «Однокласниці» у складі Марії Рись та Єлизавети Руденької піснею «Десь по світу». А Тетяна Гродська та Єлизавета Руденька потішили піснями «Тримай», «Так сумно в світі без тебе» та ін.
Танці як мову тіла, мову душі, почуттів та емоцій наочно демонстрували танцювальний колектив «Харизма» зі своїм «Козачком» (керівник Софія Шиян). Сучасний вальс «Дитинство – це дружба» запропонували на суд журі вихованці хореографічного гуртка «Водограй» (керівник Юля Костишин). Середня група учасників – танцювальний колектив «Харизма» порадував запальним «Хіп-хопом», «Водограй» – сучасним танком «Ваd-boy», а колектив «Ритм» – композицією «Добро закохає».

Справжній майстер-клас продемонстрували в найстаршій категорії гурт «Харизма» (танок «Полум’я»), колектив «Ритм» (композиція «Черемшина»), «ВOYSBAND»( сучасний танець).

Мабуть, немає на світі іншого мистецтва, яке б так ріднило всіх, як музика. Творчість чудових композиторів знайомить нас з тим, як радіють, сумують та мріють люди. Отож в «Інструментальному жанрі» полонила присутніх композицією «Шербурзькі парасольки» Марго Кіщенко, приємно здивував усіх майстерно виконаним інструментальним соло Гарват Давид…

Поезія – це завжди неповторність. Так говорить Ліна Костенко. Так відчувають і діти. Особливо Богданна Панонько, котра виступила із художнім читанням «Ти знаєш, мам?». А «Казку про Оха-чародія Лесі Українки захопливо прочитала Катерина Олійник. А як тепло розповіла про «Батьківську хату» Єлизавета Руденька!
«Ти просто людина – та в цім твої крила» – цією поезією утверджувала зміст життя на землі Анастасія Волинська.

Окремо скажемо про образотворче мистецтво, котре є однією із найдосконаліших форм діяльності. В художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. Діти знають, що малювати картини руками не можна, лише «серцем, що б’є у душі художника». Від себе додам – юного художника. Як не зачудуєшся графікою «Шевченкова хата» Віталія Левенця. Чи художньою вишивкою «Святе сімейство» Тетяни Неділь. Гурток «Умілі руки» розповів про себе малюнками «Дитинство», «Щасливе дитинство», Лілія Тивонюк – виробами із бісеру та модулів, малюнками – Діана Цимбровська та Юлія Теслюк.

Добіг до кінця фестиваль-конкурс. В громаді переконались, що багаті юними талантами, здібними, обдарованими дітьми, які мають творчі мрії і наполегливо працюють, щоб їх втілити в життя, котрі мають потенціал, щоб здобути в житті не одну перемогу.

Ведучі Мар’яна Матвійчук та Євген Якубовський так і стверджували:
Життя – постійний компроміс,
Постійний компроміс і постійні втрати…
Лиш той, що в ньому творить і «горить»,
Чогось досягне й буде чогось вартий.
Людина кожна має свій талант,
Немає гірших – кожен в чомусь перший!
І впевнено крокує кожен до нових відкриттів
Й нових високих звершень.

Тож нехай збуваються ваші мрії, діти. Натхнення вам, наснаги та творчих ідей. Щоб завжди у вашій душі горів вогонь мистецтва та розквітав у творчості й любові до прекрасного. А нова зустріч із переможцями відбудеться 1 червня ц.р. на гала-концерті лауреатів, де пройде церемонія нагородження переможців фестивалю-конкурсу юних талантів Вишнівецької ОТГ «АRT –VISН 2019» під гаслом «Людина починається з дитинства», присвяченого Міжнародному дню захисту дітей.

Текст – ГАННА БАРВА
Фото – ОЛЕГ ДІДИК