Про нас пишуть. Володимир Кравець: “Сподіваюся, до кінця року вторинну ланку вдасться поповнити трьома-п’ятьма молодими лікарями”

Одна з головних і, мабуть, найпроблемніших галузей, з якими стикаються органи місцевого самоврядування, – це сфера охорони здоров’я. Як доводиться вирішувати болючі проблеми в медицині Вишнівецької громади, розповів її голова Володимир Кравець.

кравець вв фото2

 

Очільник громади сферу охорони здоров’я розділив на дві складові – первинну і вторинну ланки. Якщо до першої особливих питань немає, то є серйозні застереження до другої.

– Зараз у нас найбільша проблема – це вторинна медицина. Багато громад від «вторинки» відмовились, ми ж прийняли рішення взяти її на себе, бо якщо б цього не зробили, то на сьогоднішній день її практично не було б. Зрозуміло, що там немає якихось надзвичайно якісних медичних послуг, але для громади вона є необхідною. Так терапія розрахована на 20 ліжкомісць, нині там знаходяться 28 пацієнтів, є багато старших людей, які мають хронічні хвороби і яким важко їздити в обласний центр чи до Кременця, де запланували відкрити госпітальний округ. Відверто кажу, що маємо проблеми з лікарями, пробуємо залучити молодь, хоча це зробити не просто на зарплату 8-10 тис. грн. Щоби запросити молодих лікарів із хорошим рівнем освіти, які б у своїй роботі хотіли прогресувати, розглядаємо варіанти надання їм безкоштовного житла, навіть є пропозиція, щоб оплачувати за них комунальні послуги. Сподіваюся, до кінця року вторинну ланку нам вдасться поповнити 3-5-ма молодими лікарями, – каже Володимир Кравець.

Первинна медицина у Вишнівецькій громаді в значно кращому становищі, хоча й там є певні проблеми, над вирішенням яких керівництво активно працює.

На сьогодні укладено угоду з Національною агенцією здоров’я. 8,5 тисячі наших мешканців, або майже 90% від усього населення, мають підписані декларації із сімейними лікарями. Якщо в 2017-18 рр. на ці потреби держава виділяла близько 2,2-2,4 млн. грн., то на цей рік буде залучено фінансування у розмірі майже 4 млн. грн. на рік. Підписані декларації означають, що сімейні лікарі будуть отримувати більшу зарплату, однак якість надання медичних послуг, скажу чесно, у нас не покращилась і ми зараз над цим працюємо. У цьому році проводитимемо повну реконструкцію будівлі у смт Вишнівець, де знаходиться поліклініка і розміщені сімейні лікарі. Буде замінено дах, вікна, зроблено ремонти в кабінетах, облаштуємо сучасну лабораторію з необхідним обладнанням, зокрема, плануємо придбати цифровий флюорограф. Також закупимо два автомобілі для того, щоби сімейні лікарі могли виїжджати планово у села. Розглядаємо варіант придбання мобільного флюорографа, можливо, навіть не нового, щоби сімейні лікарі могли робити обстеження на виїзді, відповідно працювати на випередження, виявляти ту чи іншу хворобу на ранніх стадіях, ніж тоді, коли у людини з’являться серйозні проблеми зі здоров’ям, – розповів Володимир Васильович.

Володимир Кравець упевнений, що до кінця 2019 року Вишнівецька громада зможе побачити серйозний прорив у сфері охорони здоров’я, який дозволить покращити надання медичних послуг місцевим мешканцям.
Джерело: Тижневик “Номер один”