Про перерахунок пенсій з 01.04.2021 року працюючим пенсіонерам

 пфу 5629

Статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) передбачено, що з 1 квітня, без додаткового звернення до органів Пенсійного фонду, проводиться перерахунок пенсій особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та набули не менше 24 місяців страхового стажу, або менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення/попереднього перерахунку пройшло не менше 2-х років.

Цьогоріч у зв’язку з внесенням змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності

з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб щокварталу (замість щомісяця) та відсутністю станом на 01.04.2021 року в Реєстрі застрахованих осіб даних про страховий стаж за січень та лютий поточного року, органами Пенсійного фонду перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 01.04.2021 року проведено у травні поточного року з виплатою сум доплати  за квітень та травень  разом з підвищеними розмірами пенсій у червні.

Звертаємо увагу, що право на автоматичний перерахунок визначалося станом на 01.03.2021 року. Це означає, що станом на означену дату особа повинна набути не менш як 24 місяці страхового стажу або ж страхового стажу напрацьовано меншої тривалості, проте з дати останнього перерахунку календарно пройшло не менш як 2 роки.  При цьому, як зазначалося, перерахунок проведено з 01.04.2021 року.

В нашій області перерахунки пенсій проведено загалом 15007 особам, з них пенсії підвищилися для 5725 осіб. Середній розмір підвищення для таких осіб становить 164,47 грн. Перерахунок пенсій проведено на найбільш вигідних умовах. Це означає, що заробітна плата для перерахунку враховувалася в разі доцільності. Якщо ж заробіток за стаж роботи  після призначення пенсії недоцільно враховувати, перерахунок проведено лише з врахуванням стажу. Зокрема, із зазначеної кількості 15007 осіб 13600 особам перераховано пенсії з дорахуванням стажу (з них підвищення пенсії одержали 5279 осіб)   та 1407 особам – з врахуванням стажу та заробітку (з них пенсії підвищено 446 особам).

Працюючі пенсіонери, у яких станом на 01.03.2021 не виконувалися вищевказані умови страхового стажу, після набуття права на такий перерахунок можуть не чекати наступного автоматичного перерахунку та особисто звернутися з відповідною заявою до органів Фонду.

Виплату перерахованих пенсій буде проведено з 4 по 258 червня відповідно до затверджених графіків виплати пенсій.