ПРО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПОЖЕЖ У ПОБУТІ

imagesНайвища цінність суспільства – людина. Проте з кожним роком збільшується кількість факторів, які негативно впливають на її життя і здоров’я. В більшості випадків ці фактори породжуються самою людиною: науково-технічним прогресом, діяльністю людини, її необачним поводженням з природою. Пожежа – це одне з найбільш розповсюджених небезпечних явищ, які виникають внаслідок легковажного відношення людей, зокрема до вогню.

Майже половина всіх пожеж, виникли в житловому секторі. За статистикою, понад 50 % пожеж виникають внаслідок необережного поводження з вогнем. Велика кількість, близько 40 % пожеж стається через порушення вимог правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання та опалювальних приладів. Майже 6 % пожеж виникло через необережність під час паління, нерідко в нетверезому стані. Близько 2 % пожеж виникли внаслідок дитячих пустощів з вогнем.

Нерідко пожежі відбуваються у той момент, коли мешканці перебувають удома. Проте, через невмілі дії людей саме в початковій стадії пожежі, вогонь і постійно супроводжуючий його густий їдкий дим, швидко набирають силу і за лічені хвилини знищують накопичене роками майно, домашні речі, а люди зазнають отруєння чадним газом і сильні опіки, а іноді й гинуть. Аби запобігти пожежі, або мінімізувати її наслідки, кожній людині вкрай важливо знати елементарні правила пожежної безпеки в побуті.

download

Необхідно завжди пам’ятати:

– недбало кинуті непогашений сірник або недопалок можуть призвести до пожежі;

– не можна перевантажувати електромережу одночасним включенням великої кількості електроприладів в одну електророзетку;

– ні в якому разі не застосовувати замість запобіжників заводського виготовлення саморобні:

– електронагрівальні прилади – праски, чайники, самовари, плитки та інші – слід встановлювати на підставках, що не згорають, а йдучи з будинку не забувати їх вимикати;

– недотримання правил пожежної безпеки при користуванні печами призводить до пожеж з тяжкими наслідками;

– виконуючи фарбувальні роботи, потрібно ретельно провітрювати приміщення, не запалювати сірники і не палити;

– не захаращувати сходові клітки і протипожежні виходи меблями та іншими предметами;

– не встановлювати електроприлади поблизу горючих речовин;

– тримати електроустаткування приміщень в справному стані, не залишати включеними електроприлади без нагляду, не перевантажувати електромережу, при ремонті відключати прилади від мережі;

– дотримуватись обережності при палінні і користуванні відкритим вогнем, не сушити одяг та білизну над газовою або електричною плитою, що горить, не відігрівати замерзлі труби опалювання відкритим вогнем, не допускати пустощів дітей з сірниками, вмикання ними електроприладів і запалення газових плит;

– стежити за справністю засобів пожежогасіння;

– знати номери телефонів екстрених служб;

– знати правила користування вогнегасниками та правила надання першої допомоги ураженим.

shutterstock_132955442

Правила поведінки при пожежі

Якщо у квартирі або будинку почалася пожежа, найголовніше – не панікувати! Про подію необхідно негайно повідомити рятувальників: телефонуй за номером 101 – чітко і ясно назви адресу і місце виникнення пожежі. Повідом сусідів.

Якщо є можливість, то спробуй погасити вогонь засобами, що є під рукою:

– невеликі джерела пожежі можна гасити мокрою ганчіркою (ударами зверху);

– не витягай з вогню предмети, що горять – це сприяє поширенню пожежі. Гаси вогонь (водою або піском) із країв до центру;

– при гасінні пожежі намагайся не відчиняти вікна і двері – доступ повітря підсилить вогонь.

Якщо погасити пожежу до прибуття пожежних неможливо, необхідно з іншими мешканцями будинку, не створюючи паніки, вийти на вулицю, використовуючи для цього сходові марші або драбини, встановлені на балконах висотних будинків, для евакуації на випадок пожежі.

Покидай приміщення, пригнувшись якнайнижче, адже дим направляється вгору; при пожежі не спускайся у ліфті, бо може відключитися електрика; по можливості змочи якусь тканину, прикрий нею ніс і рот; під час переходів через задимлені ділянки затримуй дихання.

Ознаки отруєння чадним газом:

– запаморочення;

– блювота;

– головний біль;

– червоний колір обличчя;

– непритомність.

Перша допомога при отруєнні чадним газом:

постраждалого необхідно винести на свіже повітря; негайно викликати машину швидкої медичної допомоги, за телефоном 103.

Якщо вогонь палає у коридорі, на сходах тощо, і неможливо вибратися назовні, залишайся у своїй квартирі, щільно зачини двері, затули щілини мокрими ганчірками, повісь ковдру, килим або будь-що інше.

0

Громадяни, давайте спільно дбати про безпеку! Лише разом ми зробимо життя безпечним!

 

За інформацією Управління ДСНС України у Тернопільській області

http://ternopil.dsns.gov.ua/ua/Ostanni-novini/6702.html