У березня 2019 року стартувала Спільна всеукраїнська правопросвітницька кампанія «ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО»

Спільна всеукраїнська правопросвітницька кампанія

«Відповідальне батьківство»

У березня 2019 року стартувала Спільна всеукраїнська правопросвітницька кампанія «Відповідальне батьківство».

Відповідальне батьківство – ініціатива уряду, спрямована на те, щоб українські діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальними, адже їх обов’язок дбати про дитину та забезпечувати її всебічний розвиток. Відповідальне батьківство – це запорука щастя дитини та успіху України.

Мета кампанії – це підвищення обізнаності населення про механізми реалізації та захисту прав дитини на належне утримання та безпечне освітнє середовище.

Основні завдання кампанії:

– розмір та порядок нарахування аліментів

Мін’юст дав старт ініціативі #ЧужихДітейНеБуває, в рамках якої було прийняте законодавство, що значно посилило відповідальність для батьків, які не сплачують аліменти. Запроваджені методи впливу, які примушують боржників нарешті стати батьками, є доволі жорсткими.

Внесені зміни до законодавства передбачають дієвий механізм притягнення до юридичної відповідальності осіб за несплату аліментів, посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

Прийняті законодавчі акти гарантують гідне фінансове утримання дітей, які проживають в неповних сім’ях.

Зокрема це:

Система додаткових фінансових санкцій до неплатників аліментів у розмірі від 20% до 50% від суми боргу у разі його накопичення більше 1 року.

Система автоматизованого арешту коштів боржників.

Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт.

Обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

Особи, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів по сплаті аліментів перед дітьми більше 6 місяців.

Звільнення чиновників, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше 12 місяців.

Застосування обмежень Законів #ЧужихДітейНеБуває до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.

Наша спільна мета зробити все можливе для того, щоб таке ганебне явище як борги батьків перед власними дітьми зникло в країні повністю. А бути відповідальним батьком чи мати стало нормою нашого життя.

– нові правила виїзду з дитиною за кордон

Згідно з новими правилами той з батьків, з ким проживає дитина і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого, якщо має рішення суду або органу опіки і піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним. Таке рішення треба буде показати прикордонникам при виїзді.

Окрім того, один з батьків, хто вивозить дитину, обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, у разі наявності інформації про місце проживання другого з батьків, якщо той не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки.

Згідно з новим законом на термін більше одного місяця можна виїхати за кордон без згоди другого з батьків, якщо останній має заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує у сумі сплати аліментів за 4 місяці та 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або з інвалідністю (у цьому випадку ще потрібно мати довідку, що підтверджує хворобу чи інвалідність), та необхідно пред’явити довідку, видану органом ДВС чи приватним виконавцем, про наявність заборгованості зі сплати аліментів.

У всіх інших випадках нотаріально посвідчена згода необхідна.

Довідку про заборгованість можна отримати, попередньо звернувшись до державної виконавчої служби Мін’юсту або до приватного виконавця.

– отримання податкової знижки на навчання, інших стимулів та гарантій

Водночас, важливою складовою законопроекту 9286 є новації, спрямовані на розвиток інституту відповідального батьківства. Зокрема, мова йде про податкові пільги для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції, а також про фінансові стимули для місцевої влади, яка опікуються дозвіллям і навчанням малечі, розвиває дитячий простір на місцях.

Це урядова підтримка батькам на розвиток дитини, тобто сума, що повертається державою зі сплаченого батьками податку на доходи. Отримати знижку можна на оплату навчання дитини у дитячих садках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах та закладах вищої освіти. Орієнтований розмір податкової знижки – 18% від фактично сплаченої за навчання суми.

– отримання послуги «Муніципальна няня»

Про ініціативу Міністерства соцполітики #МуніципальнаНяня, яка передбачає відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років. Розмір відшкодування становить з 1 січня 2019 року – 1626 гривень щомісяця. Відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею. Для того, щоб отримати відшкодування необхідно звернутися у відділ соцзахисту відповідної ради за місцем проживання та надати:

– копію офіційно укладеного з нянею договору;

– документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку);

– паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини;

– заяву на отримання компенсації.

Документи необхідно подати протягом місяця з моменту укладення угоди з нянею та щомісяця до 5 числа здавати документи про оплату праці няні. Муніципальною нянею може бути будь-хто, хто зареєструвався як фізична особа-підприємець.

Документи необхідно подати протягом місяця з моменту укладення угоди з нянею та щомісяця до 5 числа здавати документи про оплату праці няні. Муніципальною нянею може бути будь-хто, хто зареєструвався як фізична особа-підприємець.

Print

#Відповідальне батьківство

#ЧужихДітейНеБуває

#ЯМаюПраво

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області