Як учаснику АТО отримати гроші на власний бізнес за сприяння державної служби зайнятості?

 

крем бпд бізнес атоПовертаючись додому, багато учасників бойових дій мають бажання стати незалежними й бути самі собі господарем. Проте, найчастіше виникає питання, а де ж взяти кошти на відкриття власного бізнесу?

Варто знати, що для того, щоб отримати допомогу з державного бюджету на відкриття бізнесу Вам, як учаснику бойових дій, насамперед необхідно отримати статус безробітного. Тому Вам необхідно стати на облік у державній службі зайнятості.

Матеріальне забезпечення на випадок безробіття призначається та надається учасникам бойових дій з урахуванням норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Для реєстрації особи у державні службі зайнятості необхідно подати наступні документи:

  • паспорт громадянина України;
  •  ідентифікаційний код;
  • трудову книжку, військовий квиток, цивільно-правовий договір чи інші документи про зайнятість;
  • документи про освіту;
  •  довідку МСЕК (для інвалідів, які отримують пенсію по інвалідності);
  •  довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для ВПО);
  • посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни.

Після реєстрації особи допомога по безробіттю призначається з восьмого дня.    Проте, в період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій допомога по безробіттю призначається з першого дня після надання статусу безробітного.

Для визначення розміру допомоги по безробіттю беруться до уваги відомості про страховий стаж, заробітню плату (дохід), а в разі відсутності цих відомостей – довідка про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором), що видається особі роботодавцем, військовим комісаріатом, де така особа перебувала на обліку, військовою частиною, чи органом, де особа проходила службу.

Таким чином, чим більше грошове забезпечення Ви отримували, тим більший розмір допомоги по безробіттю, і відповідно, й одноразової виплати.

Виплата одноразової допомоги для організації підприємницької діяльності безробітним здійснюється на підставі Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, що затверджений наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 06.04.2020 року №624. Згідно з положеннями вищезазначеного Порядку зареєстрованим безробітним з числа застрахованих осіб, яким виповнилося 18 років та які не можуть бути працевлаштовані за сприяння центру зайнятості протягом місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи, за їхнім бажанням допомога по безробіттю може виплачуватися одноразово для організації підприємницької діяльності.

Тобто, якщо після реєстрації Вас в державній службі зайнятості пройшов місяць і протягом цього часу Вас не було працевлаштовано, то Ви маєте право подати заяву про отримання одноразової допомоги на відкриття власної справи та бізнес-план.

Виплата допомоги по безробіттю одноразово здійснюється в розмірі різниці між розміром призначеної допомоги на весь період перебування особи на обліку в центрі зайнятості і отриманою допомогою на момент державної реєстрації особи суб’єктом підприємницької діяльності.

Після подання безробітним необхідних документів, дане питання розглядає комісія з питань виплати одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, за бажанням, на її засіданні може бути присутнім безробітний.

Не пізніше 10 робочих днів після подання безробітним всіх необхідних документів керівником центру зайнятості з урахуванням висновку комісії щодо здійснення виплати приймається рішення щодо надання допомоги по безробіттю одноразово або про відмову в наданні такої допомоги.

Рішення про виплату допомоги по безробіттю одноразово здійснюється протягом 14 днів після дня здійснення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця.

Якщо протягом 30 календарних днів після прийняття рішення про надання виплати допомоги по безробіттю одноразово безробітний не здійснив державної реєстрації юридичної особи чи фізичної особи – підприємця без поважних на те причин, то він втрачає право на отримання такої виплати.

Для того, щоб продовжити строки для державної реєстрації юридичної особи чи фізичної особи – підприємця необхідна наявність поважних причин, серед яких може бути: хвороба безробітного; смерть членів його сім’ї та родичів; догляд за хворою дитиною віком до 14 років; відвідування закладів охорони здоров’я, судових та правоохоронних органів, військових комісаріатів, інших державних установ та інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють реєстрацію, що підтверджується відповідними документами.

Якщо безробітний вже отримував допомогу по безробіттю одноразово та припинив підприємницьку діяльність або не здійснював її та не сплачував єдиний внесок як юридична особа чи фізична особа – підприємець упродовж двох років, починаючи з дня державної реєстрації юридичної особи чи фізичної особи – підприємця, то він не має права на чергове отримання допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності.

Отже, здійснивши всі вище зазначені дії особа, яка ще вчора була безробітною, сьогодні може отримати допомогу від держави для відкриття власної справи.

Кременецький місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги