Підвищено вимоги до санаторно-курортного лікування за кошти Фонду

фонд ссу логЗ 01 січня 2019 року набули чинності зміни до порядку забезпечення адресним санаторно-курортним лікуванням, що фінансується для потерпілих на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Зокрема, розширено і конкретизовано вимоги до умов розміщення, харчування та послуг з лікування.

Метою прийняття документу є своєчасне забезпечення осіб з інвалідністю санаторно-курортним лікуванням, посилення контролю за обсягом призначених і фактично отриманих потерпілим діагностичних послуг і лікувальних процедур.

Так, передбачено перелік послуг з санаторно-курортного лікування, який узгоджується потерпілим до підписання тристороннього договору про відшкодування витрат. Після проходження лікування перелік із зазначенням призначених і наданих послуг, а також обґрунтуванням внесених до плану лікування змін підписується представниками санаторно-курортного закладу і потерпілим.

Конкретизовано забезпечення потерпілих не менше ніж 4-разовим збалансованим дієтичним лікувальним харчуванням з дотриманням добової норми фізіологічних потреб організму в харчових речовинах та енергії. Розміщення здійснюється у двомісному номері із комплектним і справним електротехнічним та сантехнічним обладнанням, зокрема, телевізором, холодильником, кондиціонером або вентилятором, цілодобовим теплопостачанням, водопостачанням (гарячою водою – цілодобово чи за графіком) тощо. Корпуси повинні бути обладнані ліфтами та пандусами для безперешкодного доступу до приміщень.

Зміни внесено постановою правління Фонду «Про затвердження Змін до Порядку відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання та примірної форми договору про відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання» від 12.12.2018 № 31.

Зазначимо, упродовж 2018 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України санаторно-курортне лікування отримали понад 10 тис. осіб з інвалідністю.

У 2017 році Фондом соціального страхування України було проведено реформу надання соціальних послуг, відповідно до якої на адресність переведено забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих. Зокрема, відповідно до нового порядку особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування.

Фінансування проходження курсу лікування потерпілих і проживання їх супроводжуючих осіб здійснюється Фондом 100-відсотково. Періодичність його отримання за кошти Фонду залежить від встановленої групи інвалідності та сягає від одного разу на три роки до щорічного.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України