СКАЗ ― ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

держ прод спожив служба 8266 сказ

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.

Збудником хвороби є нейротропний РНК-вмісний вірус, який відноситься до ряду Mononegavirales, родини Rhabdoviridae, роду Lyssavirus.

Після проникнення через пошкоджену шкіру чи слизову оболонку вірус сказу переміщується по нервових закінченнях у напрямку центральної нервової системи, а потім периневральним шляхом він попадає в слинні залози, виділяючись з слиною. Інкубаційний період триває від декількох днів до 1 року і більше (в середньому – 1-2 місяці).

Збудник сказу не стійкий в зовнішньому середовищі. Він чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, гине при звичайних режимах пастеризації. Прогрівання за температури 600С інактивує його протягом 5 хвилин, кип’ятіння – миттєво. 2-3 % розчин хлораміну, 70 % етиловий спирт, 5-7 % розчин йоду інактивують вірус протягом однієї хвилини. В слині вірус зберігається до однієї доби, в гниючому матеріалі – до 15 діб, в гліцерині – до 90 діб, в замороженому стані – більше двох років.

Основним джерелом інфекції є хворі на сказ м’ясоїдні тварини, які виділяють вірус зі слиною. Резервуаром збудника у природі є дикі м’ясоїдні, в основновному червоні лисиці.

Збудник сказу є в слині і мозку хворої тварини або клінічно здорової вже за 10 днів до появи ознак хвороби, тобто, на перший погляд, цілком здорової тварини. Зараження сказом відбувається в основному через покуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Для запобігання виникнення сказу потрібно регулярно проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання, доправити тварину для огляду у ветеринарну установу. Слід дотримуватися правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створюючи небезпеки оточенню.

Протягом року працівниками Збаразької районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснюються профілактичні подвірні щеплення собак та котів проти сказу. В 2021 році було вакциновано 7387 гол. собак і 4258 гол. котів. Сподіваємося, що власники домашніх тварин із розумінням поставляться до цієї проблеми і всіляко сприятимуть працівникам ветеринарної служби у профілактиці такого небезпечного захворювання, як сказ. Особливо звертаємо увагу людей, які з власної доброти беруть безпритульних тварин (собак, кішок) до себе до дому, але перед тим, як принести тварину у власну оселю, для особистої безпеки її потрібно доставити у ветеринарну установу для клінічного огляду та профілактичної вакцинації проти сказу.

На територіях Збаразької ОТГ та Вишнівецької ОТГ у 2021 році реєструвалося три випадку сказу. В селі Красносільці виявлено сказ у безпритульного кота, в селах Н.Луб’янки і Гнидава у домашніх котів.

Перш за все якщо людину покусала або обслинила подряпини на шкірі тварина, ретельно промийте рану мильним розчином, обробіть рану 70% спиртом або 5% розчином йоду чи іншими дезінфектантами і негайно зверніться у травматологічний пункт лікарні за медичною допомогою або до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

На протязі 2021 року в медичних закладах Збаразької ОТГ та Вишнівецької ОТГ дванадцять чоловік отримали антирабічну допомогу. Ці щеплення на сьогодні єдиний ефективний засіб профілактики, щоб не померти від сказу, так як лікування даної хвороби відсутнє.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Ваше здоров’я у Ваших руках! Дбайте про нього!

 

Провідний лікар ветеринарної медицини Збаразького управління

Держпродспоживслужби в Тернопільській області

Віктор Шаховал