Пресреліз ФСС. Позначки в е-лікарняному встановлюється лікарями Фонду. У середньому допомога від Фонду за лікарняними становить 4,6 тис. грн на особу

Допомоги від Фонду за лікарняними склали 4,6 тис. грн на особу за підсумками півріччяфсс 7211

За оперативними даними упродовж першого півріччя 2022 року за допомогами у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності від Фонду соціального страхування України звернулись понад 1,5 мільйона українців. У середньому за цей період кожен з них провів на лікарняних майже 11 оплачуваних за кошти ФССУ днів.

Середній розмір допомог за лікарняними від Фонду, які були нараховані для однієї застрахованої особи упродовж січня–червня, склав 4,6 тисячі гривень. Загалом у першу половину року було нараховано понад 7 мільярдів гривень допомог.

Нагадаємо, матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування України продовжує щоденно нараховуватись в умовах воєнного стану.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Дата фінансування допомог за лікарняними прямо залежить від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку – таку заяву формує роботодавець на підставі листка непрацездатності свого працівника та подає до ФССУ на оплату. Знаючи дату прийняття Фондом відповідної заяви, слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно (відомості про здійснене фінансування, необхідно декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунки роботодавців) та #фінансування_страхувальників (інформація про надходження коштів безпосередньо на рахунки роботодавців).

Позначка зв’язку хвороби або травми із виробництвом в е-лікарняному встановлюється лікарями Фонду

Застраховані особи отримують від Фонду соціального страхування України компенсацію втраченого за час лікування заробітку незалежно від причин настання тимчасової непрацездатності (виключення – непрацездатність, викликана сп’янінням, протиправною діяльністю тощо). Однак якщо у загальних випадках розмір допомоги від ФССУ буде залежати від тривалості страхового стажу, то в разі травмування під час виконання посадових обов’язків чи профзахворювання Фонд профінансує допомогу в обсязі 100% середнього доходу незалежно від стажу.

Тож причина непрацездатності є важливим фактором при призначенні допомоги та поданні до Фонду заяви-розрахунку. Однак попри обставини набуття хвороби або отримання травми, на початку для пацієнтів автоматично створюється е-лікарняний з причини «1 – Тимчасова непрацездатність з хвороби або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві».

Якщо є підстави вважати, що випадок стався внаслідок професійної діяльності працівника, одночасно буде розпочато процедуру розслідування. Участь в розслідуванні професійного захворювання або нещасного випадку беруть, зокрема, представники Фонду соціального страхування України – якщо під час розслідування зв’язок з виробництвом буде підтверджено, вони повідомлять про потребу оновити причину непрацездатності в електронному лікарняному на:

«11 – Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання»

або «12 – Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві».

Інформація оновлюється лікарями Фонду соціального страхування України. Зазначений ними зв’язок із виробництвом відображається як уточнена причина непрацездатності і доступний при перегляді е-лікарняного в особистих кабінетах роботодавця і застрахованої особи.

Нагадаємо, слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України