Податкові новини (ГУ ДПС у Тернопільській області (03.08.2022). Перейменовано назву вулиці: чи потрібно оновлювати інформацію

пн 0021

Щоб переглянути Z-звіти на Android та Windows: дії субєкта господарювання

З метою перегляду Z-звітів в програмному реєстраторі розрахункових операцій (далі – ПРРО) виконують вивантаження даних Z-звітів за потрібний період у файл в форматі CSV, для цього суб’єкту господарювання необхідно здійснити наступні дії.

Для операційної системи Android:

  • відкрити журнал;
  • відкрити вікно експорту за допомогою кнопки в лівій нижній частині вікна;
  • вказати період вивантаження (за датою початку зміни);
  • натиснути «Готово»;

Файл у форматі CSV буде збережено:

  • в папку «Download» пристрою, якщо версія Android менше 10;
  • в папку «..AndroiddataPRRO.Posfiles», якщо версія Android 10 або вище.

Якщо файл для вказаного періоду в папці вже є, то програмою буде запропоновано замінити його.

Для операційної системи Windows:

  • відкрити вікно експорту за допомогою пункту головного меню «Файл» – «Експорт Z-звітів за період»;
  • вказати період вивантаження (за датою початку зміни) і натиснути «ОК».

 

Сектор інформаційної взаємодії 
Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій в новій редакції

Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що Державна податкова служба України наказом від 28.07.2022 р. №489 внесла зміни до наказу ДПС від 21.12.2020 р. №744 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій», яким затверджено у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 190 моделей. У попередньому реєстрі було 182 моделі, тобто збільшився реєстр на 8 моделей.

Більш детально у наказі за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/77516.html.

Сектор інформаційної взаємодії 
Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

На підтримку армії Тернопільщина перерахувала 246,7 млн грн військового збору

За сім місяців цього року платники податків Тернопільської області на підвищення обороноздатності країни перерахували до державного бюджету 246,7 млн грн військового збору. Порівняно з січнем-липнем минулого року надходження цього платежу зросли на 46,1 млн грн або на 23 відсотки.

Як зазначив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина, лише у липні цього року жителі області сплатили 37,4 млн грн «патріотичного» платежу. Відтак надходження на зміцнення обороноздатності армії від них зросли на 8,5 млн грн порівняно з минулим роком.

«Військовий збір справляється із доходів, які відповідно до податкового законодавства оподатковуються податком на доходи фізичних осіб. До них належать заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, винагороди, орендна плата, виплата дивідендів, купівля-продаж рухомого і нерухомого майна тощо. Відтак кожен, хто легалізовує свої доходи, чесно декларує їх та офіційно працює, долучається до фінансового забезпечення нашого війська», – додав Михайло Яцина.

Сектор інформаційної взаємодії 
Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

Нюанси реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування в ЄРАН після зміни статусу особи-отримувача

Відповідно до вимог розд. І Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 №729, в акцизній накладній, розрахунку коригування акцизної накладної зазначаються реквізити особи (платника податку), що реалізує пальне/спирт етиловий, та особи – суб’єкта господарювання – отримувача пального/спирту етилового.

Після надходження акцизної накладної в автоматичному режимі здійснюється їх розшифрування та проводиться перевірка, відповідно до алгоритму контролю приймання та обробки акцизної накладної, зокрема, факту реєстрації особи, яка реалізує пальне або спирт етиловий та особи – отримувача пального або спирту етилового, платниками акцизного податку на момент складання та реєстрації такої акцизної накладної.

У випадку, якщо у період з дати складання до дати реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування до акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних суб’єкт господарювання зареєструвався платником акцизного податку з реалізації пального/спирту етилового або скасовано реєстрацію суб’єкта господарювання як платника акцизного податку з реалізації пального/спирту етилового, в акцизній накладній/розрахунку коригування зазначається код операції для складання в одному примірнику – «7» (реалізація пального/спирту етилового платнику, при якій обсяг пального/спирту етилового, на який такий платник може скласти акцизну накладну/розрахунок коригування акцизної накладної не збільшується (в тому числі суб’єкту господарювання, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником) та напрям використання – «0» або один з напрямів використання залежно від операції з реалізації пального (напрям використання спирту етилового або «0», або «1»).

В акцизній накладній, в якій зазначено цифровий код операції для складання в одному примірнику, зокрема, «7» – зазначаються реквізити акцизного складу та/або акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне/спирт етиловий, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене(отримане) пальне/спирт етиловий, у відповідних рядках документа не зазначаються.

У рядку «Найменування, прізвище, ім’я, по батькові – для фізичної особи підприємця» та у графі «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта» такої акцизної накладної зазначається інформація про особу-отримувача пального/спирту етилового.

Сектор інформаційної взаємодії 
Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

Перейменовано назву вулиці: чи потрібно оновлювати інформацію за ф. № 20-ОПП

Якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщений об’єкт оподаткування, то платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (далі – повідомлення за ф. №20-ОПП) з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

У розд. 3 повідомлення за ф. №20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

У разі внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Реєстр) у зв’язку із зміною назви чи перейменування вулиці, платник податків подає повідомлення за ф. №20-ОПП протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до Реєстру.

Для суб’єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО (далі – ПРРО) відповідно до законодавства, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, повідомлення за ф. №20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

Сектор інформаційної взаємодії 
Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

Податкова знижка за витратами, понесеними на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юрособа, яка набула статус резидента Дія Сіті

Підпунктом 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, витрати, зокрема, у вигляді суми витрат платника податку на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті згідно з частиною третьою ст. 5 Закону України від 15 липня 2021 року №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон №1667), за умови, що такі витрати були понесені платником податку до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті або впродовж періоду, коли такий резидент Дія Сіті відповідав вимозі, встановленій п. 3 частини третьої ст. 5 Закону №1667.

Право платника податку на податкову знижку за витратами, понесеними на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті згідно з частиною третьою ст. 5 Закону №1667 виникає за результатами 2022 року за умови дотримання вимог встановлених п. п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ.

При цьому загальна сума податкової знижки, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. При отриманні платником податків протягом звітного року доходів, які оподатковувалися за різними ставками ПДФО (заробітна плата та дивіденди), то сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку визначається у порядку, встановленому п. п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ (у співвідношенні отриманих доходів та утриманого ПДФО).

Згідно з п. п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, при включенні до податкової знижки витрат, передбачених п. п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

При отриманні платником податків протягом звітного року доходів, які оподатковувалися за різними ставками ПДФО, сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку, зазначену в абзаці першому п. п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ, визначається у такому порядку:

  • визначення часток (у відсотках) доходів, оподаткованих за різними ставками ПДФО, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому п. п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ;
  • визначення розрахункової бази оподаткування шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, на суму здійснених платником податків протягом звітного податкового року витрат, передбачених п. п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ;
  • визначення розрахункової суми ПДФО окремо за кожною ставкою шляхом множення розрахункової бази оподаткування на ставку ПДФО та частку, що визначена відповідно до абзацу третього п. п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ для відповідної ставки ПДФО;
  • визначення суми ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією платником податку права на податкову знижку, як різниці між сумою ПДФО, утриманого протягом звітного року з оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому п. п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ, та розрахунковою сумою ПДФО, визначеною відповідно до абзацу п’ятого п. п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ.
Сектор інформаційної взаємодії 
Головного управління ДПС у Тернопільській області