12 принципів здорового харчування ВООЗ

наші новини 6601

Спорт для всіх

Здоровий спосіб життя

Кожній людині необхідно володіти засобами, які формують здоровий спосіб життя та відкривають у нашому організмі приховані резерви, що дозволяють почуватися здоровим, повним сил.

Найважливіші із складових здорового способу життя – це здорове харчування та рухова активність.

Сьогодні поговоримо про раціональне харчування. Робоча група ВООЗ з проблем харчування міжнародної програми профілактики хронічних неінфекційних захворювань розробила та затвердила 12 принципів здорового харчування:

  • 1. Раціони харчування мають складатися з різноманітних продуктів, переважно рослинного, а не тваринного походження.

  • 2. Хліб,зернові продукти, макаронні вироби, рис або картоплю необхідно споживати кілька разів на день.

  • 3. Потрібно вживати не менше 400г на добу різних овочів і фруктів, бажано свіжих та вирощених в місцевих екологічно чистих зонах.

  • 4. Масу тіла потрібно утримувати в рекомендованих межах за допомогою нормо калорійної дієти і щоденних помірних фізичних навантажень.

  • 5. Контролювати вживання жирів, питома маса яких не повинна перевищувати 30 % добової калорійності; заміняти більшість насичених жирів ненасиченими рослинними оліями або м’яким маргаринами.

  • 6. Жирне м’ясо та м’ясопродукти необхідно заміняти квасолею, бобами,

  • рибою та птицею.

  • 7. Молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт,сир) треба вживати з низьким вмістом жиру та солі.

  • 8. Потрібно  надавати  перевагу продуктам із низьким вмістом цукру і обмежувати вживання рафінованого цукру, солодких напоїв,солодощів.

  • 9. Необхідно надавати перевагу продуктам із низьким вмістом солі, загальна кількість якої не має перевищувати однієї чайної ложки на добу разом із сіллю, що міститься  в готових продуктах.

  • 10. Норми вживання алкоголю не встановлено, адже ідеальним для здоров’я взагалі не вживати. Тож що менше — то краще!

  • 11. Приготування їжі на пару, її тушіння, тушкування, випікання чи оброблення   в мікрохвильовій печі допомагає зменшити кількість жиру.

  • 12.Пропагувати годування дітей перші 6 місяців життя тільки материнським молоком.

Ці  правила повністю відображають принципи раціонального збалансованого харчування.

Харчуйтесь правильно – на здоров’я !

  •  ♦ Їжте поживну і різноманітну їжу. Надавайте перевагу продуктам рослинного походження.

  • ♦ Їжте складні вуглеводи (зернові крупи) декілька разів на день.

  • ♦ Вживайте щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня. Обирайте переважно свіжі, сезонні і місцеві.

  • ♦ Підтримуйте масу тіла у межах ІМТ18,5 — 25 завдяки щоденній фізичній активності. ІМТ — індекс маси тіла = відношення маси тіла у кілограмах до росту у квадратних метрах.

  • ♦ Контролюйте вживання жирів. Жири повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте насичені жири ненасиченими.

  • ♦ Замінюйте м’ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці і нежирне м’ясо.

  • ♦ Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.

  • ♦ Обирайте продукти з низьким вмістом цукру. Обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.

  • ♦ Вживайте менше солі. Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).

  • ♦ Норми вживання алкоголю не встановлено, адже ідеальним для здоров’я є взагалі не вживати. Тож що менше — то краще!

  • ♦ Готуйте їжу безпечно. Запікайте, проварюйте, готуйте на пару їжу для того, щоб зменшити вміст жирів.

  • ♦ Підтримуйте винятково грудне вигодовування до 6 місяців, а у віці від 6 місяців до 2 років — поєднуйте з правильним додатковим харчуванням. Це зменшить ризики ожиріння і розвитку неінфекційних захворювань у дитини у майбутньому.