Заняття фізкультурою покращують показник інтелекту в молодих людей

Тернопільський обласний центр

фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”

Нове дослідження, виконане в академії «Sahlgrenska» та університетської лікарні «Sahlgrenska», показує, що молоді люди, які займаються фізкультурою, мають більш високий показник інтелекту (IQ) та з великою вірогідністю вступлять до університету. Результати були опубліковані у престижному виданні Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).  При реєстрації учасників дослідження група проаналізувала результати фізичних та інтелектуальних тестів.

Результати дослідження показують, що існує очевидний зв’язок між хорошою фізичною підготовкою та покращенням IQ. Найбільша  кореляція була виявлена для логічного мислення та усного сприйняття. Але цей зв’язок був знайдений тільки для фізичної форми піддослідних, яка корелює результатами IQ, але не для їх сили.

«Бути в хорошій фізичній формі означає, що у вас хороше серце та об’єм легень, що дозволяє нашому мозку отримувати багато кисню, – говорить Майкл Нілсон, професор в Академії «Sahlgrenska», головний лікар в Університетській лікарні «Sahlgrenska». – Це може бути однією з причин, чому ми можемо бачити чіткий зв’язок з фізичною формою, але не з м’язовою силою. Ми також бачимо, що існують важливі фактори росту».

Аналізуючи дані близнюків, дослідники могли визначити, що саме фактори навколишнього середовища, а не гени, відіграють головну роль у формуванні більш високого IQ у зв’язку з фізичною формою.

«Ми також показали, що та молодь, яка покращує свою фізичну підготовку у віці від 15 до 18 років, збільшує свою пізнавальну діяльність», – говорить Марія Аберг, дослідник з групи Майкла Нілсона. – Шкільний предмет «Фізкультура», який займає важливе місце в навчальній програмі школярів, є необхідністю, якщо ми хочемо, щоб учні мали успіхи в математиці та інших теоретичних дисциплінах».

Дослідники також порівнювали результати тестів фізичної форми під час військової служби з більш пізнім життєвим соціально-економічним статусом чоловіків. Ті, що були в хорошій фізичній формі з 18 років з більшою вірогідністю отримають вищу освіту та кваліфіковане робоче місце.

Зв’язок між фізичною підготовкою та розумовою діяльністю був раніше продемонстрований в дослідженнях, виконаних на тваринах, дітях та людях похилого віку. Однак, до теперішнього часу дослідження на молодих людях мали протиріччя. У віці двадцяти років наш мозок здатний до швидких змін в результаті і пізнавального, й емоційного розвитку.

Дослідження було виконане в Центрі Лікування та відновлення мозку Готенбурга (Швеція) у співпраці з Шведським Регістром Двійників в інституті «Karolinska».

Джерело: Maria A.I. Aberg, Nancy L. Pedersen, Kjell Toren, Magnus Svartengren, Bjorn Backstrand, Tommy Johnsson, Christiana M. Cooper-Kuhn, N. David Aberg, Michael Nilsson and H. Georg Kuhn. Cardiovascular fitness is associated with cognition in young adulthood Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), 2009

Підготувала Олена Гикава