Новини ГУ ДПС у Тернопільській області 30.05.23. До бюджетів Тернопільщини надійшло понад 12 млн грн екологічного податку

пн 9372

Тернопільщина: виявлено 125 порушень при здійсненні роздрібної торгівлі алкоголем, тютюном та пальним

Упродовж січня-квітня цього року фахівцями Головного управління ДПС у Тернопільській області проведено 108 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями,  тютюновими виробами та пальним.

За результатами проведених перевірок встановлено 125 порушень Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального», Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших нормативно-правових актів, що регулюють виробництво та обіг алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального. Зокрема:

  • – 24 факти роздрібної  торгівлі тютюновими виробами  з полиць самообслуговування;
  • – 22 факти реалізації алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка;
  • – 24 факти торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні  ціни;
  • – 12 фактів невидачі розрахункового документа (чек), незабезпечення ведення у порядку, встановленому законодавством, обліку товарних запасів;
  • – 5 фактів продажу алкогольних напоїв неповнолітнім;
  • – 4 факти продажу тютюнових виробів неповнолітнім;
  • – 3 факти зберігання тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка;
  • – та інші порушення.

Внаслідок перевірок підприємцям донараховано штрафних (фінансових) санкцій на суму 6,7 млн гривень.

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

Тернопільщина: до бюджетів надійшло понад 12 млн грн екологічного податку 

Упродовж січня-квітня цього року суб’єкти господарювання Тернопільщини, які здійснюють викиди забруднюючих речовин, перерахували до бюджетів усіх рівнів 12,1 млн грн екологічного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження зросли на 5,2 млн гривень, тобто майже удвічі.

Із загальної суми до державного бюджету спрямовано 9,1 млн грн, а до спеціального фонду місцевих бюджетів – майже 3 млн гривень.

Нагадаємо, що екологічний податок – це загальнодержавний обов’язковий платіж, який справляється з фактичних обсягів викидів у атмосферне повітря, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів, фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками, фактичного обсягу утворених радіоактивних відходів та з фактичного обсягу радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року.

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області