У Тернополі обговорили питання розвитку місцевої пожежної охорони в умовах децентралізації

01 лютого на базі Тернопільського національного економічного університету відбулось засідання круглого столу, на тему: «Управління розвитком цивільного захисту та місцевої пожежної охорони в умовах децентралізації». Захід організовано у співпраці з Тернопільською обласною державною адміністрацією, обласною радою, Управлінням ДСНС України в області, національним економічним університетом та кафедрою менеджменту та публічного управління, з метою вироблення рекомендацій для органів місцевого самоврядування в питаннях розвитку місцевої пожежної охорони та цивільного захисту.

У ньому взяли участь голови районних державних адміністрацій області, голови об’єднаних територіальних громад області, посадові особи Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільської обласної ради, представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Управління ДСНС України у Тернопільській області, професорсько-викладацький склад кафедри менеджменту та публічного управління, науковці ТНЕУ. Вишнівецьку ОТГ представляла Юлія Цимбалюк, заступник Вишнівецького селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради.
погрп (4)

Збір учасників круглого столу відбувся на території Управління ДСНС України у Тернопільській області, де вони взяли участь у заходах з нагоди передачі пожежно-рятувальної техніки Управлінню ДСНС України у Тернопільській області та територіальним громадам. Після цього переїхали в Тернопільський національний економічний університет аби обговорити питання щодо організації виконання комплексу заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, своєчасного реагування і ліквідації їх наслідків, захисту населення і територій в умовах децентралізації; структурно-інституційні аспекти формування мережі місцевої пожежної охорони; організацію діяльності місцевої пожежної охорони в умовах децентралізації; організацію співробітництва територіальних громад з питань функціонування місцевої пожежної охорони; технології ресурсного забезпечення місцевої пожежної охорони.

Як зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, область впевнено рухається в напрямі реформи децентралізації, позитивні зміни від якої відчувають жителі об’єднаних територіальних громад. У контексті цієї реформи у громадах області відкриваються місцеві пожежні станції, а це у свою чергу є запорукою безпеки місцевих жителів. Саме тому, органи державної влади й надалі підтримуватимуть цю ініціативу.


В свою чергу, начальник Управління ДСНС України у Тернопільській області полковник служби цивільного захисту Віктор Маслей наголосив: «Відкриття підрозділів місцевої пожежної охорони – це надзвичайно важлива подія, як для районів, де вони створюються, так і для області загалом. Адже це сприяє більш оперативному реагуванню на надзвичайні події та посилить рівень пожежної безпеки населених пунктів. Незважаючи на непростий час сьогодення, Управління ДСНС України у Тернопільській області буде і надалі продовжувати роботу, спрямовану на те, щоб навіть найвіддаленіші населені пункти області мали надійний захист від пожеж та інших надзвичайних подій і ситуацій».